A Magyarok Világkapcsolata
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 
Művészet, mely összetart. 

Magyar Krónika
Torontó, május 26.

Dancs Rózsa

Végre megtört a jég! A CHAC néven ismert, montreáli központú és a HUVAC-ként emlegetett torontói magyar képzőművészcsoportnak sikerült közös tárlatot szerveznie. A május 4-én, a torontói Magyar Kultúrközpont Petőfi-termében megnyílt kiállítás nemcsak értékében és magas színvonalában aratott egyértelmű sikert, hanem hangulatában is. A legkülönbözőbb műfajokat művelő képzőművészek kissé izgatottan, de annál nagyobb örömmel élték meg a találkozás örömét. Legtöbbjük nem ismerte egymást, de az alkotások pillanatok alatt áthidalták a távolságokat és megköttettek a barátságok.

A népes látogatók között megjelentek mind a CHAC, mind a HUVAC megalakulásánál bábáskodók: Blanar Andrea és Mary Keczan-Ebős 2002-ben álmodta meg Hamiltonban a CHAC-ot, az ezredfordulón pedig Somorjai Ágnes és Jim Mile szervezte meg a Toronto környéki képzőművészek parádés bemutatkozását, amiből megszületett a HUVAC.

A mostani közös tárlatot Dr. Beer Sándor, a Magyar Köztársaság torontói főkonzulja nyitotta meg, majd a házigazda szerepében Horthy Nándor HUVAC-elnök, a vendég kiállítók nevében pedig Blanar Andrea CHAC-elnök beszélt. Minden szónok kiemelte az együvé tartozás fontosságát, a tapasztalatcsere és a baráti kapcsolatok erősítésének  igényét.

A kiállított művek előtt álldogálva Cserháti Péter festőművész elragadtatottan fogalmazta meg: "íme, milyen sokan vagyunk és mennyire különbözünk egymástól! És mégis, mennyire modern minden alkotás, mennyire mai, a mai élet tükrözője!"

Ezalkalommal következő művészek alkotásait csodálhattuk meg: Ádám Tibor, Bell Szilágyi Éva, Benyei Andrew, Blanar Andrea, Brzezinsky Alex, Butler Szabo Sheila, Cserháti Péter, DeGosztonyi Andrea, Dobbek Bardosh Susan, Ebos Keczan Mary, Ferenczy Éva, Hermann Géza, Horthy Nándor, Horvath Fisher Gabrielle, Jankovics Maria, Klement Monika, Klugerman Judith, Körmendi Nándor, Kralovánszky Balázs, Kun Emília, Lipson Katherine, Lowy Katalina, Majthényi Barbara, Malengret Bardosh Martine, Makai Rita, Mellary Katalin, Merei Elizabeth, Prosenyak Steven, Sárkány Mária, Szasz Rose, Szentkuthy Pál, Tandori Attila, Tóth Rozália, Varjas Gina, Turkewitsch Horthy Éva, Vajna Iringó.

Szép kezdeményezésnek tekinthetjük ezt a nagysikerű tárlatot, reméljük, lesz folytatása.

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.