A Magyarok Világkapcsolata
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 
Az  ötvenedik Szent István Bál

Magyar Krónika
Montreál, április 4.
Kiss Ida

2008,március 29-én került sor  az ötvenedik Szent István bálra a Queen Elizabeth Hotelben. A nagy évfordulóra már hosszú hónapok óta készült a montreali magyar közösség és velük együtt azok az önkéntes  együttműködők, akik az évek során megszerették a bált és rendszeres tagjai, nemcsak résztvevői a nagy családnak.

Az előkészületek során visszatért az a hangulat,  ami a múltat, az ötven év legfontosabb perceit idézte fel. Mindenekelőtt köszönetünket fejezzük ki néhai Tekker Józsefnek, a Magyar Mérnök Bál alapítójának, valamint az elmúlt évek bál elnökeinek, akik folytatták ezt a tradíció. A szervező bizottságok tagjai, mind 50 évvel ezelőtt, mind most, számtalan órát áldoztak arra, hogy biztosítsák a Bál sikerét. Ezt a  teljesítményt a Montreali Magyar Mérnök Egyesület és az összes többi magyar egylet támogatása tette és teszi lehetővé. Köszönjük a számtalan fiatal szervezőnek és szereplőnek fáradhatatlan közreműködését. Ez az  odaadó, lelkes munka tette lehetővé, hogy a Szent István Bál már az első években Montreal társadalmi fénypontjává vált és azóta is tartja ezt a megtisztelő pozíciót.

A 2008-as Szent István Bál Bizottság számos tagja az első bálok szervezőinek leszármazottja és ők  ma ugyanolyan lelkesedéssel és odaadással készülnek fel a bálra, mint szüleik és nagyszüleik 1959 óta. Az évek során ezek soraiba léptek azok a nem magyar származású fialtok, akikkel ma együtt ünnepeltünk. Így nőtt a bál évente nagyobbá, gazdagabbá és színesebbé.

Az 50 ik  bál elnöke Fejérváry Sophie Madon, apja László, szintén az első bálok oszlopos szervezője és haláláig támogatója volt. A bál ma mint önálló szervezet működik és az Incorporáció elnöke Tekker Andrea Blanár, apja József, a bál megalapítója, testvére, Tekker Barbara Brzezinski, többszörös bálelnök. Az 50 ik bálbizottság tagja, Véronique Pourcelet, anyja, Fodor Katalain Pourcelet előző években bálelnök és nagyapja, Fodor Miklós a bál nagy védnöke volt a bál megalapításától egészen haláláig. deGosztonyi Andrea McRea, szintén a bál  légkörében nőtt fel, apja Pál az első szervezők között volt. Ezeknek a családoknak mindhárom generációja jelen volt az ötvenedik bálon és sokan még második, harmadik generációs is, ami mind azt bizonyítja, hogy az ötven évvel ezelőtt elkezdett indítványozás nemcsak nagy sikerrel él még ma is, de egyre nő és virágzik.

Az 50. ik bál fővédnöke a Kanadai Legfelsőbb Bíróság főbírója, Hon. Beverley McLachlin, tiszteletbeli vendége volt, Dr, Vastagh Pál Magyarország Nagykövete, Prince Philipp von Habsburg, Princess Annie-Claire von Habsburg, M. Marcel Tremblay, Montreal város vezetőségi tagja, és von Gencsy Éva primaballerina, a Les Grands Ballets Canadiens de Montreal  volt tagja, a Ballets Jazz de Montreal alapítója.

A tizenhat első bálos fiatal hölgy a fővédnöknek történő bemutatkozása  és az első keringő eltáncolása után, a bált hivatalosan a fővédnök és a bál elnöke férjük karján megnyitották és kezdődött a bál. Hagyományosan, 11 órakor vette kezdetét a vacsora, ami méltó volt a nagy eseményhez és a vendégek reggel négyig ropták a táncot, amikor is a bálelnök reggelivel kínálta vendégeit - akinek még volt ereje hozzá, hogy ezen résztvegyen..

A nagy esemény megtörtént, kellemes hangulatban, fényűző környezetben és baráti légkörben. Elődeink büszkék lehettek rá és boldogok, hogy kezdeményezésük még mindig él, lankadatlan lelkesedéssel és szeretettel.

Köszönjük kedves vendégeinknek, hogy eljöttek távolról és közelrő1, hogy  velünk ünnepelhessék a bál 50-ik évfordulóját.

Az elmúlt bálok elnökei az első oldalon:
ülnek ballról jobbra: Elizabeth Corte Dubreuil-1994 and 1996, Annie Benkő-1990, Jeannie Moosz-1993 and 1997, Sophie Fejérváry Madon -2008, Andrea Tekker Blanár-1985,
Ava Pucser Couch-1988, Katalin Fodor Pourcelet-1984, Alessandra Piccone Szirmay-1995 and 1999,
első sor ballról jobbra: Karola Dőry Waterhouse-2004, Irene Corte Miezis-2007,
Barbara Tekker Brzezinski-2000 and 2005, Christine Nagy Taibi-2001, Anita Bartha-2006,
Mária Mailáth- 2002, Marika Roy-1977,
Felsősor ballról jobbra: Nándor Huszár-1966, József Kovács-1981, Thomas Enyedváry -1971,
Leslie Jonás-1989, John László Ferkó-1998, András Bilkei-Gorzó-1978

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.