A Magyarok Világkapcsolata
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

FÓRUMOK  ::  HUMOR
 

Könyvbemutató a Lengyel Főkonzulátuson

Magyar Krónika
Montreál, október 15.

 

A montreali Lengyel Konzulátuson szeptember 25-én ünnepélyes könyvbemutatót tartottak.
A könyv eredeti címe Polski Wallenberg, Rzecz o Henryku Sławiku A lengyel Wallenberg, írója: Grzegorz Łubczyk:. A könyv témája Henryk Sławik és idősebb Antall József története.

A bemutatót amit az író, Mr. Łubczyk tartotta és azt követte a könyv alapján készült dokumentumfilm, amit a résztvevők nagy figyelemmel követtek. A filmben elhangzottak kevesek számára volt tudott,  a magyarországi tanulmányainkból soha nem hallottunk róla.

Łubczyk 1946-ban született. A varsói Egyetem lengyel és újságírás szakán végzett férfi. A Standard Mlodych, a Zycie Warszawy és a Rzeczpospolita című lapok magyarországi tudósítója hosszú időn keresztül. 1997 és 2001 között a Lengyel Köztársaság budapesti nagykövete. 2002-től a Segítség a Keleten Élő Lengyeleknek alapítvány alelnöke. Szerzője, többek közt, a Węgierski czysciec ( 1988) és a Wieloglos węgierski ( 1994, Többszólamú Magyarország) c. köteteknek. A Magyar Köztársaság középkeresztje a csillagokkal érdemérem birtokosa, Vámosmikola település tiszteletbeli polgára.
A könyvből 2004-ben dokumentumfilm készült, többször bemutatták a lengyel "Duna" televízióban.

A II. világháború kezdeteként a lengyeleket megtámadták - a németek nyugatról, a szovjetek keletről - és ahogy nemrégiben kiderült, a szlovákok délről. Teleki Pál kormánya nem tette lehetővé, hogy a németek lezárják Lengyelország déli határát, így a lengyel vereség folytán száz-száznegyvenezer lengyel katona és polgári személy menekült Magyarországra. A magyar kormány segítségével a katonák egy része eljutott a szövetségesek oldalán harcoló lengyel emigráns alakulatokba. A mintegy 100 ezer polgári személyt, köztük sok árvát az állam mintegy öt évig tartotta védelme alatt és gondoskodott túlélésükről. A lengyelek között több ezres nagyságrendben voltak zsidó menekültek is, akiknek az életben maradását a magyarok "hivatalos hamis" papírokkal segítették. Velük dolgozott együtt 1939-től 1944-ig Henryk Sławik, aki több zsidót mentett meg, mint Wallenberg és a Schindler-lista főhőse együttvéve (kb. 30 000 lengyel állampolgárt

Sławik röviden: egy rendes ember volt. Sziléziai munkás-paraszt származású, újságíró-szerkesztő, aki nyolc általánost végzett. Katowice-ben három napig volt róla elnevezve utca 1946-ban, majd a táblát levették, és a világ a közelmúltig hallgatott róla. Cipora Lewawi, egy izraeli kibucban élő asszony szerint Sławik "az úristen küldötte" volt.
Az első menekültekkel érkezett Sławik. Hivatásszerűen, a megfelelő hivatalban lévő id. Antall Józseffel konspirálva folyamatosan foglalkozott a lengyelek megmentésével. Bár a végső bajban, felesége letartóztatása után még elmenekülhetett volna, nem mentette saját magát. A börtönben nem árulta el Antall Józsefet, ő maga haláltáborba került és ott halt meg

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © 2007 Magyar Krónika Rt.