A Magyarok Világkapcsolata
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

FÓRUMOK  ::  HUMOR
 
Montreali Magyar Iskola diákjai az ottawai magyar nagykövetség vendégei voltak

Magyar Krónika
Montreál, május 24.
Mailáth Mária

Május 12-én a Montreali Magyar Iskola növedékeit ottawai tanulmányi kirándulásra vitte az iskola tanári kara Ciamarra Júlia vezetésével,  a szülök és  több érdeklődő  kíséretében. Két autóbusszal, összesen 110-en indultak a kora reggeli órákban Ottawa felé.  A program szép és eseménydús volt. Reggel 9-kor a Museum of Nature érdekes kiállítását tekintette meg a csoport, majd rövid ebéd után a Magyar Iskola diákjai és kísérőik az ottawai magyar nagykövetség vendégei voltak. Elsősorban a gyerekek élvezték a vendéglátást, amit Erzsébet asszony, a nagykövet felesége kezdeményezett és az ő vezetése alatt folyt le.

Megérkezéskor a nagykövetség előtti Kossuth szobor előtt tisztelegtek és énekelték el a Kossuth toborzót, majd bent a szalonban kis "program" keretében elszavalták a szépen megtanult verseket, és kis énekeket énekeltek. Ezután Erzsébet asszony  elmesélte a gyerekeknek a Herendi porcelán történetét, annak fontosságát, mint egyet a sok magyar kincs közül, amire büszkék lehetünk.

Ezt követően, míg a gyerekeket frissítőkkel vendégelték meg,  a felnőttek nagyon értékes ismeretekkel gazdagodtak, melyek a nagykövetség épületének eredetére vonatkoztak és arra, hogyan került az épület magyar tulajdonba.

Erzsébet asszony elmondta, milyen büszkék a nagykövetség épületére, ami - mivel magyar tulajdonban van - a magyaroké, de ugyanakkor kanadai tulajdon, hisz itt élünk Kanadában. Szíves meghívással szólított fel  mindenkit, látogassanak el a nagy- követségre, az ajtó mindig, mindenki előtt nyitva áll. Egyben felhívta a figyelmet arra, hogy

június 2-án, "Open House" keretében látogathatja meg a nagykövetséget minden érdeklődő délelőtt 10-től délután 4ig.

Bíztatta a jelenlevőket, hogy mondják  el  ismerőseiknek, hogy minél többen jöjjenek,  mindenkit szívesen látnak. Legutóbb '96-ban volt hasonló látogatás, amikor 1500 vendég fordult meg az épületben és reményét fejezte ki, hogy ez alkalommal is legalább ennyi vendéget számlálhatnak majd.

Az épület Ottawa fontos műemlékei közé tartozik. Az úgynevezett  Birket ház, vagyis Birket kastély, ahogy az itt lakók  emlegetik, 1896-ban skót bárói stílusban épült,  külső fala olyan,  mint egy várfal, lőrésekkel és tornyokkal. Ottawában is a ritka épületek közé tartozik. Hasonló stílusban épült az adóhivatal.

"- Nagyon büszkék vagyunk, hogy  nagykövetségünknek ilyen fontos épület ad otthont." - mondotta.

Az épületet 1994-ben vásárolta meg a magyar állam, ami előzőleg a japán követség székhelye,  majd a fiú cserkészszövetség központja, egy ideig pedig a műemlékvédő bizottság hivatala volt. Teljes felújítására rengeteget költött a magyar állam, mivel az épületet eredeti állapotában állították helyre. Mind a famunka, mind a vas díszítések eredeti szépségükben kerültek vissza, viktoriánus stílusban.

Tökéletesen sikerült a restauráció, aminek bizonyságául 1997-ben Ottawa város díját kapták a történelmi örökség megőrzéséért. Mint mondották, ez történelmi ajándék Ottawától a magyaroknak.

Ez az épület a rezidencia -  a követségi hivatalok, a hozzá épített részben helyezkednek el. Ezután Erzsébet asszony felhívta figyelmet a festményekre, melyeket nagyrészt otthonról hoztak, a Feszty Árpád képet tavaly ősszel ajándékozta egy kanadai magyar házaspár a követségnek. A csoport megcsodálta a  herendi porcelánokat, Kovács Margit szobrait, a szép gobelineket és  szobrokat. 

Az érdekes és értékes látogatás után a csoport a Parlament épülete felé vette útját, hogy a kanadai főváros nagyon impozáns épületét belülről is megtekintsék.

A kirándulók a hosszú úttól  fáradtan, de sok hasznos tapasztalattal és ismerettel tértek haza, a nagyon dicsérendő, jól szervezett kirándulásról.

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © 2007 Magyar Krónika Rt.