A Magyarok Világkapcsolata
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

FÓRUMOK  ::  HUMOR
 
A Montreáli magyarok - A jövő öröksége

Magyar Krónika
Montreál, december 5.

A Montreáli Magyar Történelmi Társaság hónapok óta dolgozott a 2006. november 15-én megnyított magyar történelmi kiállításon, mely a montreáli városházán volt megtekinthető másfél héten keresztül. A kiállítás kezdeményezője Blanár Andrea, a Kanadai Magyar Művészek Közösségének elnöke, aki májusban hozta fel először a lehetséges kiállítás ötletét. Ettől kezdve több tucat önkéntes kezdett el dolgozni a tárlat előkészítésén. A munkához hozzátartozott többszáz fénykép begyűjtése, 25 panel grafikai tervezése, mely munkát Rogán Miklót vállalt el, és a fundraising programok szervezése, melyben fontos szerepe volt Mailáth Máriának és Ciamarra Júliának.

A montréali magyar közösség történelmét bemutató kiállítás megnyitásán a montréali városházán jelen volt Gerald Tremblay, Montréal polgármestere, valamint Marcel Tremblay, a kisebbségekért felelős önkormányzati képviselő. Az elegáns fogadáson több mint 150-en vettek részt és a magyar közösség számos képviselője is jelen volt.

A szervezet elnöke, illetve kurátora a 25 éves Ádám Christopher, az Ottawai Egyetem Történelem Tanszékének tanársegédje. A kétnyelvű (francia-angol) kiállítás bemutatja a város valamennyi magyar szervezetét, illetve azokat a magyarokat, akik kimagasló teljesítménnyel járultak hozzá Montréal kulturális, gazdasági és társadalmi fejlődéséhez. "Amikor elkezdtük a kiállítás összeállítását, valamint a levéltári anyag begyűjtését, nem gondoltuk, hogy a folyamat önfelfedezés lesz mindannyiunk számára. Olyan volt, mint amikor a régi családi ház padlására megyünk fel hosszú évek után, és felfedezzük a rég elfeledett, megsárgult iratokat és fényképeket" - mondta bevezető beszédében Ádám Christopher.

A kiállítás alkalmából Montreál Önkormányzata öt személyt tüntetett ki. Takács Miklóst, a Québeci Egyetem Énekkarának karmesterét, Szilasi Gábor nemzetközileg ismert, elismert fényképészt, Blanár Andrea festőművészt, a Kanadai Magyar Művészek Közösségének elnökét, Teakle Marikát, a Québeci emigrációs hivatal első női hivatalnokát, és Korsós Lászlót, a Montreáli Magyar Otthon egyik alapítóját és volt elnökét. Az okleveleket Marcel Tremblay nyújtotta át a kitüntetetteknek. A megnyitón összesen 150 meghívott vendég vett részt. A kiállítást 2006. november 24-ig lehetett megtekinteni a montréali városházán.

A számos önkéntes segítsége járult hozzá a kiállítás sikeres megrendezéséhez. A szervezőbizottság tagjai: Andrea Blanar, Barbara Brzezinski, Bencsics Klára, Ciamarra Júlia, Fekete Sophie, Dr. Bernadette Giguere, Madarász Vicky, Mailáth Mária, Françoise és Gyula Szentmihály, Roy Marika, Szeben Ágnes, Carolyn és Charles Torreiro, Udvarhelyi Catherine. A panelek tervezéséért Rogán Miklós felelt és a PR tanácsadó pedig Bill Bantey volt.

A 2001-es kanadai népszámlálás szerint 14 ezer magyar él Montréalban.

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © 2006 Magyar Krónika Rt.