A Magyarok Világkapcsolata
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

FÓRUMOK  ::  HUMOR
 
Az 1956-os forradalom 50. évfordulóját ünnepelték Montreálban

Magyar Krónika
Montreál, november 6.

2006 október 21-én került megrendezésre a Montreáli Magyar Bizottság emlékünnepélye az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulójának alkalmából.

Idén a Montreáli Egyetem Claude Champagne termében tartották meg a programot, mely a Mont-Royal hegyen fekszik és ahonnan panorámás kilátás van Kanada második legnagyobb városára. Az est ünnepi szónoka dr. Pilisi Pál politológia professzor volt, aki ismertette az 1956 előtti külpolitikai és belpolitikai helyzetet. A programon fellépett Havas Judit, magyarországi előadóművész, Takács Miklós Québec egyetemi énekkara, a Gyöngyösbokréta Népitánc-csoport, a Gyanta Együttes, a Montreáli Magyar Iskola, valamint a montreáli magyar cserkészek.

Az ünnepségre majdnem teljesen megtelt az egyetem előadóterme. Megjelent egy helyi angol televízióképviselője, valamint a magyarországi Duna Televízióból/Hír Televízióból is kijöttek filmezni és riportot készíteni. A Hír Televízió 2006. november 4-én, 20.05-kor sugározza a Montreálban készült felvételeit és várhatóan a Duna Televízióban is bemutatják a megemlékezésen készült videót. A műsor előtt a rendezvényt szervező Montreáli Magyar Bizottság fogadással és az 1956-os magyar forradalmat és szabadságharcot bemutató képkiállítással várta a résztvevőket.

A kanadai megemlékezések alkalmából Sólyom László, Magyarország köztársasági elnöke is üzent a kanadai magyaroknak és a kanadai lakosságnak. "Köszönetet mondok Kanada népének azért, hogy befogadott negyvenezer magyar menekültet. Olyan emberek leltek otthonra Kanadában, akik teljes reményvesztettségben indultak útnak szülőföldjükről, gyűjtőtáborokba kerültek, nem tudhatták, lesz-e új hazájuk, lesz-e kenyerük, lesz-e munkájuk, láthatják-e még egyszer hátrahagyott szüleiket, testvéreiket? A magyar nép hálás a nagylelkű befogadóknak!"-irta Solyom László a kanadai magyarsághoz intézett levelében.

A nagysikerú montreáli megemlékezés a sok önkéntesnek köszőnhető, de különösen Simon Ritának, aki a szervező munka jelentős részét vállalta Ciamarra Júlia segítségével. Kocsics Elisabeth és Ádám Christopher voltak a három nyelvű megemlékezés műsorvezetői. A további közreműködö közt volt: Roy Marika, Baka Károly, Edvi Anikó, Banczik Margit, Sívó Erzsi, Gönböcz György, Varga Edith, Szűcs Katalin, Sylvain Euillet, Francoise Saint-Michel, Gláser Ildikó, Szép József és Robert Cardinal.

Köszönjük ezt a felejthetetlen estét!

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © 2006 Magyar Krónika Rt.