A Magyarok Világkapcsolata
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

FÓRUMOK  ::  HUMOR
 
50 év után...

Magyar Krónika
Montreál, október 23.
Mailáth Mária

Kanada fővárosában, Ottawában, október  az emlékezések sorozatának jegyében telik. Emlékeznek az 1956-os magyar szabadságharc és forradalom 50. évfordulójára, annak tiszteletére számos rendezvénnyel, film és koncert előadással, valamint kiállítások szervezésével.     

A National  Arts Centerben a "New Lives" címmel rendezett kiállítást láthatjuk, az 50 kimagasló eredményt elért  56-os emigráns magyarok fényképsorozatával. A fényképeket Tony Hauser híres kanadai fényképész készítette, és valamennyi egy-egy mestermű.
Négy montreali tagja is van a kiállításnak, Szilasi Gábor, v. Gencsy Éva, Deutsch Antal és Kalman Neves Elaine.

Büszkén néztük végig a híres, jól ismert képeket és jó érzés volt, hogy a magyarok vívmányait, mint fogadott gyermekeinek érdemeit, elismeréssel  nyugtázta a kanadai állam..
A megnyitón, a Center igazgatója, Peter A. Herrndorf kedves szavakkal ismertette a kiállítás jelentőségét, amit a kimagasló érdemeiért kiállított 50 kanadai-magyar  fényképével kívántak jelképezni. Szólt a kanadai magyar nagykövet, Robert Hage és a magyar nagykövet, Dr. Tomaj Dénes, felolvasva Sólyom László államelnök üdvözlő levelét. A fotóművész, Tony Hauser szavaiból tudtuk meg, hogy ő maga is emigránsként él és miközben a fotókat készítette, a közös érzelmek segítették munkájában.

A megnyitón a kiállítottak legtöbbje megjelent, a hangulat ünnepi és rendkívül megható volt. A kanadai rendezvény, amit nekünk, magyaroknak rendeztek azért, hogy velünk emlékezzenek az 50 év előtti nehéz napokra és ünnepeljék  az elmúlt 50 évet, sok sikert hozott.

Az Arts Center  rendezvénysoroztában szerepel továbbiakban, koncert, Bartók és Kodály művekből, az University of Ottawa három napos szimpóziuma az 1956 forradalom és magyar történelem ismertetéséről neves előadókkal, a CBC Tv dokumentumfilm, Fifty-Sixers címmel, a Freedom Fury, 50 Years After, és végül a Sunshine című filmek bemutatása.
Köszönjük Kanada!

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © 2006 Magyar Krónika Rt.