A Magyarok Világkapcsolata
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

FÓRUMOK  ::  HUMOR
 
Ünnepélyes ajándék átadás az ICAO-nál
Magyar Krónika
Montreál, július 4.
Mailáth Mária

Mint arról, már előzetes híradásunkban beszámoltunk, Magyarország először kapott helyet az ICAO Tanácsában, amióta az 1944. december 7-én megalakult. A kiküldött megbízott, Dr. Sipos Attila rendezésében június 15-én ünnepélyesen átadták Magyarország ajándékát. Az eseményről a következőket mondta:

"Az ENSZ és annak szakosított szervezeteiben szokás, hogy a képviselettel rendelkező állam, valamilyen alkalom kapcsán hivatalos ajándékot ad az adott intézménynek.
Az ajándékot a nemzetközi szervezet épületében előre meghatározott helyre állítják ki, amelynek őrzéséről maga a szervezet gondoskodik.

Az államok általában értékes, de különösebb gondoskodást nem igénylő tárgyakat adnak. Például: festmények, faragás, szobor, szőnyeg, mozaik, absztrakt alkotások, repülő modellek, stb.

Az ajándék átadásakor az ajándékozó állam a legmagasabb szinten képviselteti magát.
 Tekintettel arra, hogy a Magyar Köztársaság még nem adott ilyen ajándékot, felhasználva az ICAO Tanácsában betöltött pozíciónkat, az ECAC elnöki szerepünket és azt a tényt, hogy 30 év elnöki szolgálat után Dr. Assad Kotaite elnök utolsó tanácsi munkanapja 2006. június 16-án volt, az azt megelőző napon, június 15-én akartuk hazánk ajándékát az  ICAO-nak átadni.
Az év elején felvettük a kapcsolatot Szentendrén élő művészekkel és kértük segítségüket, tanácsukat.

A fenti kritériumok alapján a szobrászat felé fordultunk és megkerestük Csíkszentmihályi Róbert szobrászt (Munkácsy díjas, Érdemes művész, Kiváló művész), akinek munkái világszerte elismertek... "
A szobor címe Generációk. Szimbolizálja azt, hogy földi segítség, munka nélkül nincsen repülés, nincsenek "álmok".

A szobor talpazatánál elhelyezett táblán a következőt olvashatjuk:
"A Magyar Köztársaság ajándéka az ICAO 60 éves évfordulója és Magyarországnak 2004-ben az ICAO Tanácsába történt beválasztása alkalmából 2006. június 15-én."

A szobrot Magyarország részéről Dr. Kiss László (ECAC Elnök és a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Légügyi Főigazgatója) adta át és köszönetet mondott Dr. Assad Kotaite elnök.
Különleges nap volt ez Dr. Assad életében ugyanúgy, mint minden képviselőnek akivel együtt dolgozott, hisz  81 évesen, 53 évi szolgálat után, amiből 30 évig volt elnök -  vonult vissza. Ilyen hosszú időt mint elnök még senki nem töltött be az ICAO-ban.

Ebben az  ünnepi hangulatban, remekül szervezett fogadás keretében, képviselhették a magyar szervezetek küldöttei honfitársaikat.

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © 2006 Magyar Krónika Rt.