A Magyarok Világkapcsolata
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

FÓRUMOK  ::  HUMOR
 
Montreal Hungarian Historical Society
Celebrating Montreal's Hungarians
A Reflection of our Community
Magyar Krónika
Montreál, június 19.
Októberben 50. évfordulója lesz az l956-os forradalomnak és szabadság-harcnak, amikor több mint 38 ezer magyar menekült érkezett Kanadába. Ez az évforduló lehetőséget nyújt a magyar közösségeknek, egyházaknak és egyesületeknek arra, hogy ismertessék történelmüket és kulturális életüket a tágabb társadalommal. Helyi és országos médiaszervek, valamint állami hivatalok kísérik majd figyelemmel a megemlékezéseket és pillantanak vissza a kanadai történelem egyik legnagyobb menekülthullámára. Mivel 1956 után Montrealban jött létre a legnagyobb magyar közösség és a több ezer bevándorló új életet adott a már meglévő magyar intézményeknek, példanélküli lehetőségünk van bemutatni közösségünk gazdag történelmét valamennyi montrealinak azon a  kiállításon keresztül, mely a montreali városházán kerül megrendezésre.

Új egyesületet hoztunk létre "Montreali Magyar Történelmi Társaság" néven, melyben számos szervezet képviselteti magát. Ezek között található a Kanadai Magyar Művészek Közössége, a Magyar Krónika, a Foyer Hongrois, a Magor Alapítvány, a Montreáli Magyar Iskola, a Szt. István Bál és a Hurel - Montreáli Magyar Fiatalok Köre. Ez a  bizottság vállalta a kiállítással kapcsolatos koordinációs munkát és már találkoztunk is az önkormányzati képviselőkkel, illetve hivatalnokokkal. A kiállítás neve angolul "Celebrating Montreal's Hungarians-A Reflection of our Community," és 2006. november 15 és 24 között látható majd. Hivatalos megnyitójára 2006. november 15-én kerül sor.

Hálásak vagyunk azért, hogy a montreáli önkormányzat támogatja kezdeményezésünket és ennek keretében kiállító-helyiséget, valamint technikai felszerelést biztosít számunkra.  A kiállítás azonban sok egyéb költséggel is jár, főleg a képek és illusztrációk bekeretezése és elkészítése. Megkérünk valamennyi egyesületet és egyházat, hogy járuljon hozzá a kiállításhoz régi felvételeikkel, melyek az adott szervezet történelmének bemutatására alkalmasak. Megkérjük, hogy a résztvevő egyesületek $ 150-el járuljanak hozzá a kiállításhoz, hiszen az adományok lehetővé teszik, hogy átfogóbb képet nyújtsunk a montreali magyar közösség történelméről. A hozzájárulásokat a "Magyar Krónika" nevére kiállított csekk formájában lehet befizetni.

Büszkék vagyunk arra, hogy a montreali magyarság bemutathatja gazdag és sokszínű közösségi életét és történelmét a tágabb nyilvánosság előtt. A tervek szerint a kiállításon keresztül megőrizzük közösségünk múltját és örökségét a későbbi nemzedékek számára.

Örömmel várjuk részvételüket és szívesen válaszolunk további kérdéseikre!

Előre is köszönjük közreműködésüket!

Üdvözlettel:

Ádám Christopher
Kurátor - Elnök
Montreáli Magyar Történelmi Társaság
E-mail: mhhs@magyarkronika.com

Board Members:

Christopher Adam, Júlia Ciamarra,  Mária Mailáth,  Blanár Andrea, Klára Bencsics, Annie Benkő, Barbara Brzezinski, Andrea de Gosztonyi, Sofie Fekete, Victoria Madarasz, István Mailáth, Jeannie Moosz,  Marika Roy, Agi Szeben, Gyula Szentmihályi, Marika Teakle, Carolyn Torreiro, Catherine Udvarhelyi

F  E  L  H  Í  V  Á  S

Ezúton is felkérjük minden kedves olvasónkat, hogy akinek van kanadai életpályájával kapcsolatos okmánya, bevándorlási emléke, fényképe, azokat bocsássa rendelkezésünkre fénymásolás céljából.  A másolatokat a kiállítás céljára használjuk fel, az eredeti okmányokat tulajdonosainak haladéktalanulvisszaszolgáltatjuk.

Azonkívül, hogy a kiállítás anyagát létrehozzuk, szándékunkban áll ezt a jövő nemzedék részére megőrizni.  Elektronikus adattárt tervezünk alapítani és azt naprakész állapotban tartani.  Így, az új adatok hozzáadásával egyszerűen tudjuk folytatni az adattárt és értékes történelmi anyagot   állíthatunk össze. A városházi kiállítás alkalmával a polgármester lehetőséget ad arra is, hogy azon magyarok nevét, akik montreali (kanadai) tartózkodásuk óta olyan eredményeket értek el, amivel Montreal történelméhez  és értékeinek növeléséhez munkásságukkal hozzájárultak, ezek nevét, kitüntetésként,a kiállítás alkalmával ünnepélyesen bejegyezzék a városháza nagykönyvébe.
Így azt is kérjük, hogy akiről tudomásuk van, hogy ebbe a kategóriába tartoznak, az illetők nevét tudassák velünk, akár életben vannak, akár meghaltak.
Ezekre az adatokra nagyon gyorsan van szükségünk, a határidő július vége.
Kérjük, hogy az erre vonatkozó anyagot haladéktalanul küldjék meg akár postán, akár e-mailen a Krónika címére

editor@magyarkronika.com
Magyar Krónika
5211 Hingston,
Montreal QC. H3X 3R5

A híres emberek nevei mellé kérünk fényképet is mellékelni, amit szintén visszaadunk
Erre azért is szükség lesz, mert egyúttal olyan kézikönyvet szándékozunk összeállítani, ahova mindenki nevét és fényképét beletesszük, aki értékes munkájával azt kiérdemelte.

 Mint látjuk, sok és nagy munka áll előttünk.  Ehhez szükségünk van mindenki segítségére. 
Kérjük, ne zárkózzanak el, segítsenek, hogy terveinket megvalósíthassuk és ezzel nagy szolgálatot tegyünk mind saját, mind a következő magyar generációnak itt Montrealban.

A híres emberek nevei mellé kérjük fényképet is mellékelni, amit szintén visszaszolgáltatunk.
Erre azért is szükség lesz, mert egyúttal szerkesztünk egy kis könyvet, ahova mindenkinek nevét és fényképét beletesszük akik értékes munkájuk által azt kiérdemelték.

 Mint látjuk sok és nagy munka áll előttünk. Ehhez mindenki segítségére szükség van, kérjük ne zárkózzanak el, segítsenek hogy sikerüljön terveinket megvalósítani és ezzel nagy szolgálatot teszünk saját generációnk és a következő magyar generációknak itt Montreal. 

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © 2006 Magyar Krónika Rt.