A Magyarok Világkapcsolata
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

FÓRUMOK  ::  HUMOR
 

Kanadai Magyar Művészek Közössége kiállítása
A kiállítás első rendezvénye a 2006-ban rendezendő 1965-os Forradalom és Szabadságharc 50. éves emlékező sorozatnak

Magyar Krónika, november 7.
Montreál
 

2005. október 15-én kezdődött a Kanadai Magyar Művészek Közösségének "Ablakok" (Fenetres) című kiállítása NDG kultúrházában. (Maison de la culture Notre-Dame-de-Grace)

A zuhogó eső ellenére már a nyitáskor - egy órakor - számtalan látogató volt kíváncsi a kiállított művekre. A tárlatot három szinten rendezték, és mindhárom kiállítóterem megszakítás nélkül zsúfolt volt. A hivatalos megnyitó négy órakor kezdődött. A beszédek alatt sokan a folyosóra szorultak.

Megnyitóbeszédet mondott Marcel Tremblay tanácsos, NDG és , Montréal város multinacionális képviselője.

Behatóan méltatta azt a tényt, hogy mi mindent adott már a magyar származású lakosság az óhazájából hozott kultúrájával, művészetével, hagyományaival, és itt elért eredményeivel Montreal városának. A mostani kiállítást is ezek közé az eredmények közé sorolta. Nem várt meglepetést okozott beszédének azon része, melyben határozott utalást tett arra, szeretné a tárlat anyagát a Montréal-i Városházán is bemutattatni.

Dr.Csejtei István főkonzul méltatta azt az erőfeszítést, melyet a Művészek Közösségének vezetője, Blanar Andrea a kiállítás megvalósításának érdekében tett. Büszke a csoport magyar közösségben elfoglalt helyére.

Luc Cote, a galéria igazgatója gratulált a magyar művészközösség tagjainak - akik között több nem magyar származású is akad - s akiknek alkotásai már az első napon ennyi érdeklődőt vonzottak. Rendkívül meglepte látogatók magas száma. Volt olyan időszak a nap folyamán, hogy 500 főt számláltak. Ez a látogatottság ritka.

Blanar Andrea megköszönte művésztársainak közreműködését - azokat az igényes munkákat - melyek nélkül ez a siker, ez a kiállítás elképzelhetetlen lett volna. Elmondta, a csoport neki olyan "kincsesládát" jelent, melyet ha kinyit, mindig újabb és újabb tehetségeket fedezhet fel. Megköszönte azt a hatalmas munkát, amit a kurátorok - Bartha Anikó, Fekete Sophie, Klugerman Judith, Rogan Miklos - végeztek, akiknek nem volt könnyű dolguk összeállítani a kiállítás anyagát.

Harminckilenc művész munkája került a tárlatra.

A hagyományos olaj, akvarell, tus, kréta, szén, stb... - naiv, modern, konzervatív, avagy szövött, varrott - faliképeken kívül láthattunk ultraviola fénnyel megvilágított, valamint mozgóképpel kombinált festményt is, továbbá kerámiát, bronzszobrot, festett bútort.

A beszédek elhangzása után a kiállítás szervezői rövid koncerttel kedveskedtek a látogatóknak. Nagytóthy Tóth Ábel gitár-, Rönkös Veronika gordonkaművész, Takács Miklós karmester zongorajátékában, Bartók Béla zenéjében gyönyörködhettek azok, akiknek sikerült helyet kapniuk a kultúrház nyolcvan személyt befogadó színháztermében.

Senki nem gondolná, hogy az öt hétig tartó kiállítás több, mint egy éves kitartó szervezőmunka eredménye és e munkának oroszlánrészét Ciamarra Júlia egyedül végezte.

A tárlat 2005. november 20-ig tekinthető meg a
Maison de la Culture Notre-Dame-de-Grace
3755. rue Botler
(metro Villa Maria) alatt.
Keddtől péntekig 13.00h és 20.00 h között,
péntektől vasárnapig 13.00h 17.00h között.

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © 2005 Magyar Krónika Rt