A Magyarok Világkapcsolata
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

FÓRUMOK  ::  HUMOR
 

Egy hét a természetben, muvészettel Tantramar Symposium 2005

Magyar Krónika, augusztus 29.
Mailáth Mária
Montreál

 
 
A Kanadai Magyar Muvészek Egylete, elnökük - Blanar Andrea - kezdeményezésére, már egy éve készülnek az egy hetes New Brunswiki szimpóziumra. Augusztus 5-én, a montreali résztvevok, ki-ki a maga módján, - autón, repülon, vonaton - megindultak az ismeretlen felé, nagy várakozással telve, új lehetoségek felderítésére. Andrea, sokat mesélt a new brunswiki vidékrol, a sejtelmes világról, ami a tiszta természet, amit emberi modern technika kevésbé formált és még ma is teljes ragyogásában tündököl. Mindig vonzó ez a muvészeknek, mindegy akármilyen mufaj érdekli is oket.

Amikor mindenki megérkezett és elhelyezkedett, elso este Andrea templomában fogadta vendégeit, -kb 60-70 személyt- a helyi rendezokkel együtt. Kituno gulyást kaptunk amit mindenki nagy megelégedéssel fogadott, aki ismerte azért, aki pedig nem ismerte az meg azért. Tökéletes sikere volt. Amikor a hangulat a vendégek várakozásának tetopontját érte el, szinte robbant, és ez a robbanás a héten végig kísérte a résztvevoket, soha nem lankadva el.

 
 
A rendezés tökéletességét mutatta, a kíváló szervezés, kezdve a résztvevok szállításának kérdésétol a különbözo helyszínek felszerelésén át, a megfelelo használati eszközök, szórakozási lehetoségek biztosításáig.A muhelyek különbözo mufajokban, muködtek. Volt kerámia, festo, fényképezés, annak kidolgozási lehetoségei, textil, és installácio. A résztvevok nagy elszántsággal dolgoztak, komoly, muvészekhez méltó fegyelmezettséggel. A táj gyönyöru, a tenger apály idején szinte eltunik, majd dagálynál, ismét lábunknál hullámzott. Növényzete dús, szikrázóan zöld, az árnyalatok minden változatában, nagy hatás gyakorol arra is, aki nem muvész. Elbuvöloen egyszeru, igaz, magávalragadó.

Az egyhetes program nagyon dús volt. Reggeli órákban a különbözo muhelyekben voltak elfoglaltságok, némelyik a délutáni órákban folytatódott, vagy másik muhely cserélte fel helyét. Ez alkalmat adott a résztvevoknek, hogy több muhely munkájában is részt vehessenek. Egyik este közös homár vacsorán vettünk részt. A tábor területén, személyenként mindenki kapott egy két-fontos homárt, amit elozo nap fogtak ki, így frissebb már nem is lehetett. Azt hiszem ízére sokáig emlékszik majd mindenki, mert fantasztikusan jó volt.

A közös vacsora külön szórakozást jelentett, a közel 60 tagú csoportban mindenki fontos volt, mert foglalkozott valamivel, vagy salátát készítetett, vagy terített, vagy csak kihordta a hozzávalókat. Kluka Gyuri volt az est fénypontja, amikor nagy hozzáértéssel törte fel a csápokat, és ezzel lehetové tette, hogy mindenki könnyebben tudjon azokkal boldogulni, ami elég nagy munkának bizonyult. De ezért a munkáért senki sem panaszkodott.

A vacsora befejeztével, a maradványok eltakarítása után a csoport legfiatalabb tagja, Andrew, tuzijátékkal örvendeztette meg a társaságot. Minden felrepülo csóvát nagy ováció kísért. Csodálatos élményt jelentett a madarak csoportja, a félsziget másik oldalán. Ezek a kis madarak együtt repülnek 25-50 ezres csoportokban, és repülésük váratlan fordulatai, a fény és színük változásával, hirtelen eltuntek az ember szeme elol, hogy a következo pillanatban újra felbukkanjanak. Játékos jeleneteik felejthetetlenek maradnak mindenki számára, aki egyszer látta.

A résztvevok azonban nemcsak dolgoztak, az esti programok, eloadások, külön élményt jelentettek. A hét alatt három kiállítást szerveztek a helyi muvészek, ahol a magyar muvészek munkái megbecsült helyet kaptak. Amerre csak jártunk, a helyi lakosság a szimpóziumról beszélt, mindenkit érdekelt a magyar muvészek munkája és kérdésekkel halmoztak el bennünket montreali életünkrol. A Rádió Canada riportot is kért, ahol elmondtuk a Kanadai Magyar Muvészek Egyletének muködését és fontosságát, a Tantramar Symposium létrejöttének körülményeit.

A hét elteltével, tele élménnyel és új ismeretekkel, boldogan vettek egymástól búcsút a montreali és helyi muvészek, a Torma Anna és férje Zsakó István által adott vacsorán. Igéretek repkedtek, hogy mihamarabb újra találkozunk, újra szervezünk hasonló szimpóziumot és mindenkinek addig is sok sikert kívántunk. A sok munkát, és fáradságot, amibe a heti program megrendezése került nem is próbálom felmérni. De a siker olyan nagy volt, hogy Andrea, (akinek majdnem egész nyara azzal telt, hogy ezt a hetet muvésztársainak megrendezze), jóleso érzéssel gondolhat most arra, hogy megérte.

Ennek a hétnek emlékére kapott Andrea Tshirt-öt, amit mindenki aláirt, hogy mindig emlékezzék az elso Tantramari Symposium-ra, ahogy mi sem felejtjük el. Köszönjük a felejthetetlen hetet, és kívánunk mindenkinek további sok sikert.

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © 2005 Magyar Krónika Rt