A Magyarok Világkapcsolata
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

FÓRUMOK  ::  HUMOR
 
Nemzetközi Raoul Wallenberg Mozgalom Montreálban


Magyar Krónika, november 27.
Mailáth Mária
Montreál


Raoul Wallenberg svéd diplomata 1945. január 17-én “eltűnt” Budapesten.
Tevékenységének, élete alakulásának felderítésére, de mindenekelőtt sok tízezer
zsidó származású budapesti polgár megmentője emlékének megőrzésére alakult és működik Montreálban a Dr. Parnes Vera által kezdeményezett és vezetett mozgalom.

Munkájuk eredménye, hogy január 17-e Kanadában is a megemlékezés napja, a Wallenberg-nap. Ezen a napon felidézik a svéd diplomata hősies tevékenységét, bátorságát az emberiség egyik legsötétebb időszaka alatt.
A legutóbbi összejövetelre meghívták Pap László montreáli főkonzult, aki a Magyarországon ez év márciusában megnyitott Wallenberg fotókiállításról és a magyar mozgalom munkájáról számolt be a szervezet tagjainak.

A kiállítás, amely harminc nagyméretű képből áll, az ország minden nagyvárosában körbejárt, mint Győr, Sopron, Miskolc, stb. . Kofi Annan az Egyesült Nemzetek elnöke is köszöntötte a kiállítás megnyitását és elmondta, hogy a diplomata emléke mennyire közel áll hozzánk az emberi jogokért vívott hősies harcával, példát mutatva a mai generációnak. Ugyanezt a kiállítást augusztusban Budapesten Demszky Gábor polgármester nyitotta meg.

A Wallenberg Mozgalom programjába foglalta az új generáció nevelését és oktatását is. Ehhez a programhoz kapcsolódik a magyar oktatásügyi miniszter, Pálinkás József által bejelentett program is. Ennek részeként a magyarországi iskolákban a svéd diplomata életét ismertető anyagot osztottak szét. A minisztérium az ehhez szükséges forrásmunkát a magyar Wallenberg Szervezettől kapta.

Augusztus 24-én tartották meg Budapesten a Wallenberg-konferenciát, ahol tudósok, történészek és túlélők részvételével emlékeztek és beszéltek életéről, végzetéről és eltűnéséről.
Ugyanezen a napon, Linköping svéd városban, ahonnan a Wallenberg család származik, szobrot lepleztek le. Ez a szobor másolata a budapesti Wallenberg utcában található szobornak, amelyet eredetileg 1946-ban avattak fel.

Büszkén emlegetik Magyarországon, hogy a Wallenberg család tagjai rendszeresen látogatnak Magyarországra, és a születésnapi évforduló különösen jó alkalom volt arra, hogy több családtag, barát megforduljon az országban.
Születésének 90. évfordulóján a magyar Wallenberg Mozgalom is, hasonlóan a montreálihoz, számos rendezvénnyel adózott Raoul Wallenberg emlékének.

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © 2000 Magyar Krónika Rt