A Magyarok Világkapcsolata
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

FÓRUMOK  ::  HUMOR
 
A világ legújabb otthona

Magyar Krónika, január 31.

Miska János

Victoria

Kellemes ünnepség volt Victoriában január 9-én. Ekkor tartotta a Victoriai Magyar Társaskör új otthona megnyitását. Közel fél évszázada álmodoztak erről az eseményről. Végre, kemény munka, szorgos takarékosság és jóadag szerencse folytán megszületett a világ legfiatalabb klubhelyisége, a Magyar Kultúrközpont. Nem kell többé idegen fedél alatt énekelniük a Himnuszt, nem kell kis iskolásainknak bérelt teremben betűzniök a magyar szavakat, s nem kell az irodalombarátok körének klasszikus verseinket privát otthonokban szavalniuk. Igazi család lett végre Victoria magyarsága. Mert család nem létezhet otthon nélkül.

Az ünnepségre felderült három napos hóesés után az ég is. Tiszteletét tette több közéleti személyiség, köztük David Anderson volt kabinetminiszter, Sheila Orr, tartományi képviselő, és Őexcellenciája Alan Lowe polgármester. A technológiai vívmányokkal ellátott kultúrközpont a belvárosban helyezkedik el, a Bay Bridge Business Parkban. A város eme negyede hatalmas városfejlesztés előtt áll, új üzletekkel, lakónegyedekkel és toronyépületekkel övezve. A teljesen újjáalakított otthon első szintjén van a modern berendezésű konyha, a tágas tanterem, mely kisebb összejöveteleket, irodalmi esteket, számítógép-kurzusokat, olvasói igényeket hivatott szolgálni. Itt vannak a raktárhelyiségek, fürdőszobák is. A második szinten van a nagy előadóterem, a vezetőségi iroda és a szerkesztőség. Ezek ablakai a tengerre és a tartományi parlamentre nézve csodálatos kilátást nyújtanak.

A pohárköszöntőben koccintottak a Canada/B.C. Infrastructure Programra, mely 250 ezer dollár anyagi támogatást nyújtott az otthon átalakítására. Ugyancsak köszöntötték az áldozatos egyéni adakozókat, s poharat emeltek a Társaskör jövőjére.

A másfélórás műsorban az elnök áttekintést nyújtott a Társaskör közel fél évszázados történetéről, nyelvünk és kultúránk megőrzéséről, az új környezetbe való beilleszkedésről, alcsoportok - iskola, tánccsoport, énekkar, irodalmi csoport, magyar nyelvű újság - alapításáról.

A díszvendégek lelkesen üdvözölték a tagokat. David Anderson parlamenti képviselőt közvetlen szálak fűzik a magyarokhoz. Szülei két 56-os fiatalt fogadtak be, akik szemük láttára képezték ki magukat Kanada-szerte elismert zeneművészekké. Sheila Orr, maga is bevándorló, együttérzéssel szólt az ünneplőkről, kikhez hasonlóan ő is átélte az új fészekrakás különböző fázisait. Alan Lowe polgármester pedig származásánál fogva első kézből ismeri a kisebbségi élet fortélyait.

Anderson képviselő a változó világról szólt, s abban Magyarország és Kanada szerepéről. Említést tett a két ország történelmi kapcsolatairól, melyek jobbításában ő maga is sokat tett. Madam Orr brit-columbiai képviselő pedig a kanadai magyarság eredményeit méltatta. Örömmel tölti el, hogy szerepe lehetett az állami támogatás kiutalásában. Alan Lowe polgármester úr mérföldkőnek tekinti az új kultúrközpontot Victoria város társadalmi mozaikjában..

A műsor színvonalas volt, lendületes, változatos számokkal. Az énekkar szép népdalokat adott elő Kabáth Judit vezénylésével. Könnyet csalt a hallgatók szemébe a megható Bújdosik az árva madár, Madárka, madárka, Erdő, erdő de magas a teteje. Hallottunk klasszikus zeneszámokat, Aram Hacsaturján négykezes zongoradarabját és Brahms 2. és 5. magyar táncát Dolhai Anthony és Michael Drislane előadásában; az érzelmeket átjáró áriát Erkel Hunyadi László operájából, Kabáth Judit művésznő tolmácsolásában és Ruth Williams zongorakíséretével.

Sor került az újjáépítési munkában nagy szerepet játszott egyének, Kárpáti Gyula, Nagy János, Vaszkó József és Blazkow Péter kitüntetésére is. Az elismerő okleveleket Sheila Orr és Anderson országházi képviselő adta át. Miska János derűs történeteket mondott el az építkezés idejéből.

A műsor a Himnusz eléneklésével ért véget. Kellemes társalgás következett, finom sütemények, kávé és tea fogyasztása közepette. Csodálatos élmény volt. Manapság egyre a megöregedésről, fáradságról, viszályokról hallunk világszerte. Új otthonok helyett inkább a régiek megszűnéséről értesülünk. Legyen Victoria mindannyiunk lelkesítő példája. Sok sikert, békés együttélést kívánunk nekik a világ legifjabb kultúrotthonában.

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © 2005 Magyar Krónika Rt