A Magyarok Világkapcsolata
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

FÓRUMOK  ::  HUMOR
 
Boldog születésnapot...

Minden meghívottnak kellemes élményben volt része szeptember 14-én, az Eastern Township vadregényes hegyei lábánál fekvõ Glenn-Sutton-ban rendezett nagyon fontos születésnapi összejövetelen.
A legnagyobb meglepetésben az ünnepelt, Takács Miklós részesült.Magyar Krónika, szeptember 27.
Mailáth Mária-Jobbágy Éva
Montreál


Gyönyörû idõben, még szebb környezetben és felejthetetlen élményben volt részünk ezen a délután. A rendezés nemcsak a vendégek gasztronómiai igényeit elégítette ki teljes mértékben, de a zenemûvészet iránti igényeknek is eleget tett. Marika egy rendkívül sikeres, kitûnõ mûvészek által elõadott felejthetetlen koncertet állított össze, amelynek ez alkalommal Miklós valóban csak hallgatója és élvezõje volt.

Egy születésnap mindig jó alkalom arra, hogy visszapillantsunk az elmúlt idõkre, sikerekre. Erre használjuk fel azt a megemlékezést, amely a mester tavaszi turnéja alkalmából jelent meg Magyarországon.
A Magyar Piarista Diákszövetség április 12-én Budapesten rendezett jótékony célú hangversenyt a Mátyás templomban, amely egyúttal ünnepi emlékmise is volt Dr. Antall József 70. születésnapjára. Az esemény fõvédnöke Mádl Ferenc, a Magyar Köztársaság elnöke volt. Mûsoron volt Handel: F-dúr orgonaversenye, Beethoven: C-dúr miséje, melyeket a Mátyás templom ének- és zenekara adott elõ.
Szólót énekeltek: Csavlek Etelka - szoprán, Takács Tamara - alt, Kállay Gábor – tenor és Tóth János - basszus.
A mûsort Takács Miklós, a Montreáli Filharmóniai Társaság fõigazgatója vezényelte.
A hangversenyt követõen cikk jelent meg a helyi lapokban Jobbágy Éva tollából, „Újlakról a világhírig” címmel, amelyet itt olvashat a kedves olvasó.


„A Mátyás templomban április 12-én olyan hajdani újlaki testvérünk lépett fel karmesterként, aki évek óta a világ zenei élvonalába tartozik. Takács Miklós 1957-tõl volt templomunk kántora, míg nem 1973-ban Kanadába hívták. Szerzõdései egyre hosszabbodtak, és végül úgy érezte, nehezen tudna már idehaza új életet kezdeni. Négyszer szerepelt a világhírû New Yorki-i Carnegie Hallban, többször a salzburgi dómban, de fellépett már a párizsi Salle Pleyel-ben, a szentpétervári Téli Palotában vagy a kairói Operaházban is. Idehaza már korábban is játszott a Mátyás templomban, odahaza, Montreálban pedig rendszeresen õ vezényli a 250 tagú kórussal elõadott húsvéti miséket, amelyeken a miniszterelnök is részt vesz.


Hétköznapokon pedig Kanadában egyetemi mesterképzõ kurzuson tanít.
Áprilisban a budapesti fellépésen kívül Takács Miklós Szombathelyen és Kecskeméten tartott még jótékony célú orgonahangversenyt a piarista gimnázium restaurálására. A mester Antall József miniszterelnökünk piarista diáktársa volt. Nagy szeretettel és tisztelettel gondol vissza rá születésének 70. évfordulóján.

De mint elmondta, nemcsak a piarista évekre, hanem az újlaki templomra is nagy nosztalgiával emlékezik vissza, hiszen a zene iránti vonzalma éppen ide kapcsolódik. 1957-ben, akkori káplánunk, Virányi Ottó ösztönözte arra, hogy részt vegyen a zenekari miséken. Így lett karmester. A kórus havonta többször elõadott zenekari miséket Újlakon. Az akkor 60-70 énekesbõl álló énekkar azt a Mozart, Haydn, Beethoven, Schubert és Kodály miséibõl álló repertoárt mondhatta magáénak, amely azóta a Mátyás templom hagyományos mûsorkincse is lett. Nem véletlen, hogy ma is vannak a hajdani újlaki énekesek közül a Mátyás templom kórusában, akiket éppen õ tanított meg szépen énekelni.

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © 2000 Magyar Krónika Rt