A Magyarok Világkapcsolata
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

FÓRUMOK  ::  HUMOR
 
La Fête des enfants de Montréal…
avagy “Woodstock de touts petits”


Magyar Krónika, augusztus 26.
J. P.
Montreál

Ötödik alkalommal került megrendezésre ez év augusztus 16-án és 17-én az iskoláskorúak számára a "Montreál gyermekeinek ünnepe", melynek keretében a Biodome, a Botanikuskert és a Parc Maisonneuve programjain belépõjegy nélkül látta vendégül Montreál városa kis lakosait. A gyönyörû idõnek köszönhetõen egy ragyogó hétvégét tölthettek a szabadban a gyerekek és szüleik.

Örömmel hallottam errõl az eseményrõl és készültem rá, hiszen Budapesten is szerveznek a nyári szünetben az iskoláskorúak számára félnapos-napos programokat a kultúrházak munkatársai. A magyar fõváros minden kerülete pályázik egy-egy ötlettel. A programok helyszíne rendre változik, így a rendezvénysorozat Budapest megismerésére is lehetõséget ad . Több esemény jut a hét minden napjára. Nagy segítség ez, hiszen a két hónap vakáció alatt bizony a legleleményesebb szülõ tarsolyából is kifogy az ötlet, hogyan teheti változatossá a nyarat gyermeke számára.

Montreálban - gondoljuk csak meg! –, ha csupán összehívja a város vezetõsége az itt élõ nemzetiségek fiataljait, már akkor találhatunk bõséggel csodálnivalót. A kultúrák ennyire változatos, békés sokszínûségét a világ nem minden táján lehet fellelni.

A “Woodstock de touts petits” rendezvényein - ahogy a rendezõk kedvesen nevezték – több, mint száz foglalkoztatást illetve mûsort kínáltak a gyerekek számára. Jelen voltak - mások mellett - a Fülöp-szigetek, India, a kanadai indiánok, Kína, Lengyelország, Magyarország, Mexikó, Törökország fiataljai. Lehetett dzsudózni, különféle labdajátékot megismerni, “hegyet” mászni és utána gyümölcslevet inni, granolarudat kóstolni. Gyöngyökbõl nyakláncot fûzhettek a gyerekek, origamit készítettek, és mindenfelé bûvészek, bohócok, elõadómûvészek és tánccsoportok szórakoztatták az idelátogatókat.
Aki elfáradt, kisvonaton tehetett körutazást az országokat jelképezõ sátrak között.

Igen, Magyarország is jelen volt, a Montreáli Magyar Iskola vezetõségének és a szülõk támogatásának köszönhetõen. Sátrukban népi játékokkal, társasjátékokkal ismerkedhetett, aki erre járt: az asztalokon megtalálhatták a malom-játékot, a dominót, míg a felnõtt játékirányítók kártyajátékokat mutattak be. A kisebbek között a legnagyobb sikere a gyurmázásnak volt, a nagyobbak a zsákban-futást élvezték talán a legjobban. A bábszínházi elõadást is sokan megtekintették. A zsinegbõl font-csomózott karkötõk és nyakláncok készítését még a vállalkozókedvû anyukák és apukák is kipróbálták.

A magyar csapatot Ciamarra Júlia és Gabriel Rita vezényletével Adam Cristopher, Csizmadia László, Mestyán Veronika, Todorján Gabriella, Varga Tímea és férje, Tibor, továbbá Varjú Bernadette és Velki Magdolna alkotta. De gyerekeik, Gabriel Sandra és Léna, Tikász Dorottya, András és Péter is besegítettek az apróbb résztvevõk terelgetésébe.

Érdemes feljegyezni a naptárba "Montreál gyermekeinek ünnepét", és jövõre, az iskolakezdés elõtt újra eljönni, résztvenni. Reméljük, akkor már több magyar gyerekkel találkozunk a látogatók és a segítõk között!

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © 2000 Magyar Krónika Rt