A Magyarok Világkapcsolata
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

FÓRUMOK  ::  HUMOR
 
Itt a nyár


Magyar Krónika, július 15.
Bencsics Klára
Montreál

Mit láthatunk, hallhatunk és csinálhatunk Motreálban

Elmúltak a nemzeti ünnepek, a St.John Baptist ünnepe és a Kanada Nap, sõt a nagy sikerû Jazz Fesztiválnak is vége van. Ez nem jelenti azt, hogy Montreálban elfogynak a turisták és a forgalom, sõt, ha lehet most kezdõdött el igazán a nyár Montreálban!

Szeretném itt néhány sorban elmondani, hogy Montreálban mi mindent lehet látni, hallani és csinálni ezen a nyáron.

Kezdjük el a látnivalókkal. Elsõnek ajánlom a ritka értékû Holt Tengeri Tekercsek megtekintését .A kiállítás címe: “Archeology and the Bible” és november 2-.ig látható a: Montreal Museum of Archeology and History, 350 Place Royal, “Old Montreal”-ban”.
Majd a Museum of Fine Arts –ba is látogassunk el. Egy a poszt-impresszionista mûvész, Éduard Vuillard rajzait a párizsi Louvrebõl hozták Montreálba. A kiállítás augusztus 24-ig tart.

H a már a múzeumoknál tartunk, megnézhetjük modern India építészetét bemutató kiállítást is a Canadian Centre of Architecture Muzeumban, a 1920 Baile St. A kiállítás szeptember 4 –ig látható.

A látnivaló nem merül ki a múzeumokkal, sõt, a szabadban változatos és emlékezetes élményekben lehet részünk .

Ismét, immár harmadik éve, megnyitották harminc ország részvételével a Mozaiculture kiállítást „Old Montrealban, a McGill College St. alján. Egészen különleges élmény - 3.5 millió növénybõl, és virágokból alkottak gyönyörû szobrokat, híres emberekrõl, mitológiai alakokról, a Húsvét szigeti emberfejekrõl, stb. Nyitva van egészen októberig.

A virágok után, megnézhetjük az égboltot is. Nem tudom hányan voltak mostanában a Planetáriumban, a 1000. St.Jacques St.West.-en? Ismét érdemes megnézni, most a mûsor „Mysteries of Jupiter” címet viseli, ami nagyon messzire vezet el bennünket!

Visszatérve a Földre, még mindig virágokban szeretnénk gyönyörködni. Ellátogathatunk egy napra a Botanikus kertbe, ahol nemcsak fantasztikus virágokat láthatunk, hanem mediterrán, japán, kínai kiállításokat is. A metró ott tesz le, és ha nem akar valaki sokat gyalogolni, kisvasút is közlekedik a területen.

Vagy ránduljunk ki egyszer a St.Helen szigetre és a Biosphere vizikiállítást és „show”-t nézzük meg!
Ha már itt vagyunk, a szigeten látható még a híres „Stewart Musemum at the Fort.” Ezen a történelmi helyen, minden délben õrségváltás és más hagyományos esemény zajlik. Érdemes a családot is elvinni, szeptember 8-ig tart nyitva .

Természetesen, a montreáli nemzetközi tûzijáték versenyt is meg kell nézni, a másik szigeten, La Ronde-on, este 10 órai kezdettel, elõtte ajánlatos telefonálni az: 514-790-1245 számon.

Szerencsénket is kipróbálhatjuk a volt Francia pavilonban, a Casinóban. Állítólag van olyan, aki meggazdagszik, de én nem vállalom a felelõsséget. A szórakozni vágyóknak, híres, „show”-kat, kabarékat is elõadnak.

A „Just for Laughs, humor fesztivált július 10 -20. között tartják, a Cinema du Parc-ban.
Ha valaki szeret nevetni és nem túl szégyenlõs, a montreáli TheGazette állandó értesítést ad a napi eseményekrõl. Tudomásom szerint olyan ismert sztárok is eljönnek, mint Bill Cosby és Carl Reiner. Érdeklõdni lehet az: 514-790 -4242. telefonszámon.

A klasszikus zene és a balett is virágzik a nyár folyamán. Mindenki ismeri a Notre Dame Katedrálisban tartott „Mozart Plus” koncerteket. A nagy meleg ellenére mindig telt ház van a rendezvényeken, egyik szerda estén is meghallgattam a világhírû Louis Lottie-t a zongoránál, Mozart Concerto– it játszotta óriási sikerrel!!

Vagy ha valaki vállalkozó szellemû, részt vehet a nyári „Festival de Lanaudière”-en Jollietben. A Montreal Szimfonikus Zenekar játszik rendszeresen. Gyönyörû koncerteket hallgathatunk a természetben. Telefonszám: 1-800-561-4343 érdeklõdés esetén.
A Saint Sauveur Fesztivál keretében nemzetközi balett társulatok lépnek fel, július 11- 20. között. Így a Prágai Nemzeti Balett is. Ezek az ingyenes, szabadtéri elõadások minden évben nagyon sikeresek voltak. Telefon érdeklõdés: 450-227-9955.

Most már láttunk sok szépet, hallgattunk is klasszikus zenét, mit csinálhatunk még Montreálban és környékén? Egy valami biztos, hogy még nagyon sokat.

Tehetünk egy szervezett séta-túrát „Old Montrealban”, mely minden nap a Notre Dame Katedrálistól indul délelõtt 11, délután 1.30 és 4 órakor. Telefon: 844-4021.

Vagy szintén itt az öreg Montreálban megnézhetjük az IMAX -„Coral Reef” címû tengeralatti filmet a Montreal Science Centerben. Telefon: 496-IMAX

A vállalkozóbb kedvûeknek kellemes idõtöltést jelenthet a Lachine csatornán a kajak és „dragon boat” evezés. Ezeket bérelheti a St.Patrick és Monk Blvd. hídjánál, még evezõ leckét is kaphat az érdeklõdõ. Az Atwater piac végén lévõ csatorna- kikötõben is bérelhet csónakot.

A természetet szeretõknek Montreálban és Montreal környékén számos lehetõség adódik. Például a St. Hilaire hegyen, -igen, az a lapos tetejû, amit a kilátóból látni,- kitûnõ utak vezetnek sétára, de nagyobb túrára is. Szép családi kirándulást tehet, s szép tavat, ásványhelyet, erdõt láthat. Mintegy 40 perces az út a Champlain hídtól.
Telefon:450-467-1755.

Kicsit messzebb, Montebello felé, viszont az Omega parkban, csodálatos vadállományt találhat az arra járó. Kanada legtöbb vadállata megtalálható ebben a szép parkban, a nyugati Laurentians-ben. Aránylag rövid autóút után, érkezhetünk el a kanadai vadonba., a 323-as autóútról. Érdeklõdés a 819-423-5487 telefonszámon.

A nagy melegben viszont igen sokan szeretnének fürdõzni. A kerületi uszodák mellett, népszerû strand (beach) a Cap St Jacques Nature Parkban található a 20099 Gouin Boulvard-on. A 40-es országútról kimegyünk a 49-es kijáraton, St.Marie Rd.-hoz és követjük a park tábláját. Busszal is el lehet menni, a 68-as ott tesz le. Nagyon kellemes, vadregényes strand, a folyó holtágában.
További információt a 514-280-6871 telefonszámon kaphatunk.

Még sok minden érdekes teendõ adódik Montreálban, részt vehetünk többek között a TANGÓ Fesztiválon, és a Delta Hotel is hirdet egy konyhamûvészeti bemutatót, amelyen bemutatja Kanadát a finom ételekkel az innyenceknek a nyár folyamán.

Remélem, mindenki talált magának és családjának megfelelõ kikapcsolódást a felsorolt programok és események közül, amelyekhez jó szórakozást, s kellemes nyaralást kívánok Montreálban.

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © 2000 Magyar Krónika Rt