A Magyarok Világkapcsolata
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

FÓRUMOK  ::  HUMOR
 

Kivilágos virradatig a Szent István Bálon

Magyar Krónika, április 26.
Dancs Rózsa
Montreál


 
Negyvenhét esztendő alatt a montreáli magyar emigráció összetétele is sok változáson ment át, nemzedékek lassan kicserélődtek, egy dolog viszont változatlan eleganciával él tovább: a Szent István Bál. Az idei bálelnök, Barbara Tekker Brzezinski, a legelső Szent István Bál rendezőjének lánya hangsúlyozta, hogy az esemény "már hosszú évek óta szolgálja azt a célt, hogy a magyar származású fiatalok megőrizzék őseik szokásait, kulturális örökségét és megosszák azt környezetükben élő különböző nemzetiségű barátaikkal."

A külsőségek természetszerűleg átlényegültek az évek során, hiszen ma a vendégek nem hintón érkeznek a Fairmont The Queen Elizabeth Hotel-ba, a Bál színhelyére, hanem taxin, nem fáklyák fényében ragyog a bálterem, hanem elektromos lámpákéban, és a pompásan megterített asztalokat hangulatos gyertyafényben ülheti körül a nagyestélyiben, frakkban, szmokingban ünneplő közönség. Hogy a Szent István Bál mára Észak-Amerikában az egyik legkimagaslóbb társadalmi eseménnyé nemesedett, abban nagy szerepe van a hagyományos palotásnak mint nyitótáncnak és az elsőbálozó lányok bemutatásának. Ezek itt is magyar specialitásnak számítanak, amit fokozatosan felkarolnak és elfogadnak a nem magyar nemzetiségű érdeklődők is. Ez bizonyítható az idei első bálozók nemzetiségi összetételével. Mint megtudtuk, a palotást már táncolta ezen a bálon pár évvel ezelőtt Justin Trudeau is, Kanada hajdani miniszterelnökének fia.

A bálbizottság egyik tagjától tudtuk meg az alábbi részleteket: "A 47. Magyar Szent István Bálra ebben az évben szokásosnál később, csak április 16-án került sor.

Csodálatos dolog, hogy valami, ami 47 évvel ezelőtt kezdődött, a mai napig is virágzik és egyre nagyobb érdeklődésnek örvend. Erre mindenkinek oda kell figyelni. Ez az érzés ebben az évben azért volt sokkal erősebb, mint előző alkalmakkor, mert a bál elnöke Brzezinski Tekker Barbara, aki leánya a 47 évvel ezelőtt rendezett első bál szervezőjének, Tekker Józsefnek. Az ő lelkesedése több volt, mint a mindenkori bálelnök elhivatottságának lelkesedése. Ez az légkör töltötte be minden báli megbeszélés hangulatát. Mindenkire ragadt ebből az érzésből valamennyi és ez adta azt a fenséges hangulatot, azt a sziporkázó légkört, ami a bál első pillanatától a vendégeket is elragadta és tartott az utolsó pillanatig.

Gyönyörű bál volt, sok éve nem volt ilyen sok vendég és ilyen nagyszerűen, szervezetten, elegánsan pergő estély.

600 személy vett részt ezen az estén, a fiatalok sokasága üdítő, biztató, reménykeltő volt. Mert mindig az a legnagyobb feladatunk, hogy fiataljainkat boldognak, csillogónak lássuk. Ezzel nyerhetjük meg őket az elkövetkező évek számára, a megkezdett és jól kiépített hagyományok folytatására. Ez a bál igazi célja.

A bálelnök segítője, Kékesi Machnik Kathy volt, mellettük legfontosabb teendőket Palkó Alice, Deborah Angelus , Malnai Erszébet, Bartha Anita, Varga Edith, Varga Joseph, Ciamarra Julia, Fonay Miklós, Zalai Peter, Corte Irene, Pragai Andrew, Szell Attila, John Childs végezték.

Természetesen a fénypont mindig az elsőbálosok megjelenése, ez az ő báljuk igazán. Bemutatásuk a legszebb és legnagyobb élmény mindenkinek.

Bálunk fővendége Robert Hage, a jelenlegi Magyarországra kiküldött kanadai nagykövet volt. Nagy örömmel fogadta el a meghívást és visszautazott Kanadába erre az estére. Érdekes volt látni, ahogy a Nagykövet úr és felesége közvetlen modorban beszélgetett a magyar vendégekkel, akik úgy fogadták, mint kedves honfitársat, aki hozza a híreket "otthonról". A díszvendégek sorában volt Hon. Irwin Cutler, a federális kormány igazságügyi minisztere, Hon. Jacques Saada, a federális kormány gazdasági minisztere, Dr. Tomaj Dénes magyar nagykövet feleségével Ildikóval, Habsburg Philipp és Annie-Claire, Dr. Csejtei István főkonzul és felesége Ildikó.

Vendégeink mindegyike nagy elismeréssel szólt a bálról, ígérve, hogy visszatérnek, és hírünket viszik, amerre járnak. Mert ez az összejövetel nemcsak a magyarok hírnevét öregbíti, hanem a kanadai multikulturális élet gazdaságának is élő bizonyítása.

Az idei bálon első alkalommal két első-osztályú repülőjegyet sorsoltunk ki Budapestre azok között, akik jegyüket március 15-ig megvették. Az osztrák és cseh repülőtársaságok ajándékát Ms. Kathy Fazel nyerte, aki egyike volt a bál nem magyar vendégeinek."

A 19 órakor kezdődő pezsgősfogadás alkalmat nyújtott ismerkedésre, kötetlen beszélgetésre. Népviseletbe öltözött kislányok tepertős pogácsát kínáltak a vendégeknek. Mindenki örült, kattogtak a kamerák, a magyar tévések interjúkat készítettek, a fényképészek pedig portrékat, csoportképeket. 20 órakor a bál ünnepélyes megnyitására került sor, amikor a díszvendégek a Rákóczi induló dallamára elfoglalták helyeiket számukra felállított díszemelvényen. Ezután következett a kanadai és magyar nemzeti himnusz közös eléneklése. Büszke szülői pillantások kísérték az első bálozók bemutatását. Ifjú gavallérok kíséretében a botosok vezetése mellett Taylor Shaughnessy-Chapman, Gergely Tibor, Nicholas Mullin, Zack Brzezinski ésVarga Balázs vonultak fel a debütánsok, majd a keringővel kezdetét vette a bál.

23 órakor felszolgált gyertyafényes vacsora akár királyi mesterszakácsok díszére is válhatott volna - "mi szem, szájnak ingere", volt füstölt-pácolt lazacrózsa snidlinggel és tormamártással, tejfölös spenótleves foghagymás pirítóssal, Bróm-tavi kacsacomb vadrizs- és barley-töltelékkel, barack- és baracklikőrszósszal, tavaszi zöldségcsokorral körítve, Royal gesztenyebomba fagylaltban, fűszeres boröntettel.

Vacsora után a Csárdás tánccsoport kalotaszegi táncbemutatója valósággal felvillanyozta a társaságot. Tüzes, magyaros táncházhangulat lett úrrá a parketten. Hajnalban, amikor a keringő búcsúztatta a vendégeket mint a bál elején a táncparkett még mindig zsúfolt volt táncolókkal. Akik pedig úgy érezték, hogy "nem, nem, nem, nem megyünk még innen el", azok egy közös reggelin vehettek búcsút egymástól azzal, hogy

"Viszont látásra a 48. Bálon!"

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © 2005 Magyar Krónika Rt