A Magyarok Világkapcsolata
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

FÓRUMOK  ::  HUMOR
 
A montreáli Gyöngyösbokréta Együttes évadzáró előadása

Magyar Krónika, július 12.
Dreisziger Kálmán
Montreál

A „Bokréta” az észak-amerikai magyar néptánc hálózat egyik legfontosabb gócpontja. Ezt június 5-i ünnepségén színpadi munkájával, szervezőképességével, közösségi vonzerejével újra bebizonyította.

Az együttesben, három korcsoportban, közel 50 gyermek, fiatal és felnőtt táncol. Az est folyamán széles skálájú, gazdag műsorral szórakoztatták a közönséget. Repertoárjuk ezúttal eléggé erdély-centrikus volt felcsiki, marosvidéki, mezőségi, kalotaszegi táncokat mutattak be, gyönyörű, eredeti viseletekben. Sőt, még keletebbre is ellátogattak, Moldovába, ahonnan kör és lánctáncokat hoztak az ifi táncosok a közösség elé. Magyarországi tánchagyományokat is lehetett látni, például Szatmárból, valamit egy dunamenti faluból, Madocsáról.

Ezt az utóbbi tánckompozíciót az tette izgalmasabbá, hogy a montreáli táncház banda élőzenével kísérte. Ez a táncosokból alakult zenekar egyre erősödik, egyre jobban követi a különböző stílusú vidéki zenehagyományokat. A műsort záró táncházban például gyönyörű széki és mezőségi zenét is szolgáltattak.

Az est egyik fénypontja a vendégül meghívott Reel et Macadam együttes Quebeci táncszvitje volt. Zenészeik közül az ír hegedűs, Jonathan Moorman, nyújtott káprázatos élményt.

De a tánckar is bemutatta, hogy méltó képviselője lesz Kanadának a nyáron Magyarországon tartandó népitánc világfesztiválon. Sok sikert kívánunk nekik.

A Bokréta sikeres előadása mögött természetesen rengeteg munka áll. Az izgalmas, látványos színpadi perceket hosszú hónapok kemény munkája teszi lehetővé. Hogy ezt a munkát ennyi fiatal hajlandó elvállalni, ez talán a legértékesebb mércéje az együttes erejének. Ebben egyre fontosabb szerepet játszanak a csoport quebeci tagjai, akik a legszorgalmasabbak közé tartoznak.

Ezúttal szeretném megköszönni elnöknőnk, Horváth Ági áldásos szervező munkáját, valamint tanáraink, LeRische Erika (picik) Stepanie Myrand (ifik) Kocsi Bandi, Genevieve Côté, Patrick Ross (felnőttek) türelmes, tanítását. És persze, a szülők, és táncosaink sok-sok segítségét.

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © 2004 Magyar Krónika Rt