A Magyarok Világkapcsolata
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

FÓRUMOK  ::  HUMOR
 
Lengyel-magyar barátsági est...


Magyar Krónika, január 12.
Göndös Andrea
Montreál

December 13-án a Magyarok Nagyasszonya Katolikus Templomban került megrendezésre a harmadik lengyel-magyar baráti est. A két ország között fennálló közeli kapcsolat nem új keletû. Nagy hagyományra tekint vissza a lengyel és a magyar nép közötti barátság, amely már Géza fejedelem idejében is virágzó volt. Az elmúlt évezred során a két nemzetnek közös uralkodója is volt, így nem csoda hogy a híres mondás, "Magyar, Lengyel két jóbarát együtt harcol, s issza borát", mindkét nép szólástárában fennmaradt mind a mai napig.


Az ezt megelõzõ két alkalommal a baráti est házigazdája a lengyel fél volt, így idén a magyarokra esett a szervezõ, illetve a házigazda, szerep. A Montreali Magyar Bizottság képviseletében Herédi István és Simon Rita voltak az est fõszervezõi, míg lengyel részrõl Dr. Andrzej Okoniewski, a Lengyel Kongressus vezetõje. A Magyar és Lengyel Köztárságok fõkonzulátusainak jóvoltából, Pap László, magyar, és Vitold Spiridowicz, lengyel, fõkonzul képviseletében, minden asztalon egy-egy üveg finom bor várta a vendégeket És ha már az ételnél, illetve italnál tartunk, az est egyik fénypontja az ízletes magyar vacsora volt, amit a fáradhatatlanul dolgozó konyhai segítõk jóvoltából fogyaszthattunk el.

Külön köszönetet kell mondanunk a konyhai dolgozók mellett annak a sok fiatalnak, akik a több mint négyszáz vendégnek rövid idõ alatt asztalhoz varázsolták a finom vacsorát.
A vacsora után kulturális program szórakoztatta a vendégeket, amelynek keretében magyar és lengyel néptánc bemutatására került sor. A magyar táncokat a Bokréta, míg a lengyel táncokat a Tatry tánccsoport táncosai mutattak be. Gazdag és felejthetetlen volt mindkét csoport elõadása, melyben érdekes volt tapasztalni, hogy habár a két nép földrajzilag igen közel van egymáshoz a táncukban bizony sok az életerõ motívum.

A lengyel táncot akrobatikus, nagy mozdulatok jellemezték, míg a magyar táncok sokkal inkább a párok dinamikájára, hagyomány hûségére fektették a hangsúlyt. Az estét a zene, a karácsonyi dalok közös éneklése koszorúzta és zárta be. Az esti program bekonferálását magyar részrõl Dr. Nikolenyi Csaba, lengyel részrõl, Marie-Christine Palczak, végezték.


Reméljük, hogy a magyar-lengyel barátság és együttmûködés, amelyrõl ez az est is tanúbizonyságot adott, az elkövetkezendõ években is gazdagítja majd a Montrealban élõ magyar és lengyel közösséget.

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © 2000 Magyar Krónika Rt