Magyar Krónika
Összetartozás ünneplése Montreálban
Magyar Krónika 2024. 04. 04.kanadai hírek Nagy Enikö
ESEMÉNYEK Tovább
MIKOR LESZ VÉGE A HÁBORÚNAK?Kilenc órakor keltem föl. Elmentem a kávéházba reggelizni. - Mikor lesz már vége ennek a háborúnak? - kérdezte tőlem a pincér. - Bizony, sejtelmem sincs róla - feleltem. Reggeli után a borbélyhoz mentem. - Lesz-e valaha vége ennek a borzasztó háborúnak? - kérdezte a mester.
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
Mint már hagyománnyá vált ebben az évben is sor került az Összetartozás napjának  megünneplésére a montreáli magyar közösségben. Az ünneplés júniusi 1- én a Bokréta néptánc csoport évadzáró müsorával kezdödött.
Felemelö müsorban volt részünk. A kárpátmedencei népi hagyományok világába varázsoltak a táncosok.Június 2- án , méltóan  emlékeztünk a Trianon 104-ik évfordulójára és megünnepeltük az Összetartozàs napját. És ha Összetartozást ünnepelünk akkor erre a legmegfelöbb alkalom a néptánc és  az ökümenikus Istentisztelet.
Az ünnepi Istentiszteletet Molnár Áron református lelkész  hirdette amit egy zenés müsor követett a Jubilate és a Kiscsillag együttes közös  szereplésével.

A himnuszok eléneklése után az egybegyültek kimentek  a templomkertben levö Összetartozás fájához ahol a Szózat éneklésével folytatódott az ünnepi müsor.

Elsöként a Csik zenekar Hazám Hazám cimü dalát énekelte el Molnár Áron, utánna követte Pritz Helga fökonzul asszony ünnepi beszéde.

Érse k Zita, Fenyvesi Lilla erdélyi költö Áruló Trianon cimü versét olvasta fel

Amit Andrási Ágnes produkciója követett.

Az ünnepi müsort a katolikus egyház részéröl  Orbán Mihály atya zárta, beszédben az összefogást, a magyar identitásunk megörzését taglaltak.

Magyaros módon a szép ünnepet egy finom ebéd követtet amit a Csillagösvény egyesület tagjai készítettek az egybegyülteknek. Ebéd után  Trianon 100 év távlatából - cimü kisfilmet vetitettük le ami egyben a megemlékezés utolsó pontja volt.

Köszönjük mindenkinek a sok munkát és a jelenlétet. Hálásak vagyunk hogy közösen tudtunk emlékezni és  eltölteni  ezt a szép délutánt.