Magyar Krónika
Világtörténelmet írhat a magyar bíboros
Magyar Krónika 2024. 01. 08. kanadai hírek
ESEMÉNYEK Tovább
MIKOR LESZ VÉGE A HÁBORÚNAK?Kilenc órakor keltem föl. Elmentem a kávéházba reggelizni. - Mikor lesz már vége ennek a háborúnak? - kérdezte tőlem a pincér. - Bizony, sejtelmem sincs róla - feleltem. Reggeli után a borbélyhoz mentem. - Lesz-e valaha vége ennek a borzasztó háborúnak? - kérdezte a mester.
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
Erdő Péter a legesélyesebb arra, hogy Ferenc pápa utódjának válasszák, a magyar bíboros ráadásul a fogadóirodák listáján is előkelő helyen szerepel – számolt be a Mandiner, egy olasz Vatikán-szakértő honlapra hivatkozva.
Mint írták, az általános vélekedés szerint a kihívásokkal küzdő katolikus egyház élére olyan személyt keresnek, akinek lesz ideje reformokat végrehajtani, így a hetven év körüli vagy annál fiatalabb bíborosok esélyei a legjobbak.

A magyarországi katolikus egyház vezetőjét már XVI. Benedek lemondása után is emlegették a pápai szék esélyeseként, de 2013-ban még viszonylag fiatal kora miatt nem valósult meg ez a forgatókönyv, tíz évvel később azonban 

Erdő Péter számít az első számú jelöltnek a szakértők szerint. 
Az elemzés rámutatott: az ideális életkoron túl mellette szól, hogy egyházvezetői, pásztori gyakorlata is van, illetve meg tudja szólítani a konzervatívokat, anélkül, hogy túlzottan taszítaná a „progresszíveket”.Megtartotta a karácsonyi szentmisét az esztergom-budapesti érsek.

Erdő Péter igyekszik minél jobban javítani a katolikusok és az ortodox egyházak kapcsolatát, ami a Vatikánnak fontosabb ökumenikus cél a protestáns egyházakkal való egységnél – írta az olasz lap, amely szerint a magyar bíboros sok szempontból a nemrég szentté avatott II. János Pál utódjának lenne tekinthető.

Mint ismert, a pápaválasztó konklávé a nyolcvanévesnél fiatalabb bíborosokból áll, ezek száma 2023. decemberében 137 fő volt. Ők döntenek majd a jelenleg 87 éves Ferenc pápa utódjáról. Az elmúlt két évszázadban a pápák a bíborosok közül kerültek ki. A szavazás a vatikáni Sixtus-kápolna zárt ajtói mögött történik, titkos döntéssel. A szavazás általában egy-két napig tart, bár megtörtént, hogy közel egy hétbe telt az utód kiválasztása.
Erdő Péter számít az első számú jelöltnek a szakértők szerint. 

Az elemzés rámutatott: az ideális életkoron túl mellette szól, hogy egyházvezetői, pásztori gyakorlata is van, illetve meg tudja szólítani a konzervatívokat, anélkül, hogy túlzottan taszítaná a „progresszíveket”. MAGYAR NEMZET