Magyar Krónika
60 Celsius-fok volt Spanyolországban, és csak most durvul majd be az El Niño 
Magyar Krónika 2023. 07. 25. kanadai hírek
ESEMÉNYEK Tovább
MIKOR LESZ VÉGE A HÁBORÚNAK?Kilenc órakor keltem föl. Elmentem a kávéházba reggelizni. - Mikor lesz már vége ennek a háborúnak? - kérdezte tőlem a pincér. - Bizony, sejtelmem sincs róla - feleltem. Reggeli után a borbélyhoz mentem. - Lesz-e valaha vége ennek a borzasztó háborúnak? - kérdezte a mester.
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
Jelenleg még a La Niña jelenség érvényesül, ami lassítja a globális felmelegedést, az El Niño azonban már bontogatja szárnyait. Ha utóbbi dominál majd, az több tízezer halálos áldozattal járhat majd – csak Európában.
Figyelmeztetést adtak ki az Európai Űrügynökség tudósai, hogy hamarosan Európa több részén is rekordnak számító hőmérsékleti értékekre kell majd számítani. A BBC jelentése szerint a spanyol, a francia, a görög, a horvát és a török kormány már figyelmeztette a lakosságot, hogy a hőmérséklet hamarosan 40 Celsius-fok fölé emelkedhet.

Az elmúlt napokban már a hőhullám uralta Európa déli részét, Görögországban pedig erdőtüzek pusztítottak. A perzselő hőség Olaszországot sem kíméli: 10 városban, köztük Rómában, Bolognában és Firenzében adott ki a helyi kormány vörös riasztást, mivel a hőmérséklet várhatóan elérheti a 48,8 Celsius-fokot is.

Eközben július 11-én abszolút hőmérsékleti rekordot döntött Spanyolország: az Európai Űrügynökség műszerei Extremadura autonóm tartományban 60 Celsius-fokos felszíni hőmérsékletet rögzítettek.

The Guardian beszámolója szerint az El Niño jelenség a 2023-24-es tél folyamán tovább erősödik majd az északi féltekén. Az európai hőhullámok 2022-ben 60 ezer ember halálát okozták. Az ENSZ emiatt figyelmeztetést adott ki, és felgyorsítja a válság kezelését célzó kutatásokat.

Az Egyesült Államok Geológiai Szolgálata (USGS) szerint az El Niño jelenségére utal az óceán felszínének felmelegedése, valamint a tengerszint átlag feletti hőmérséklete a Csendes-óceán középső és keleti részén.

A kutatók korábban már jelezték, az El Niño a La Niñát váltja, ami az elmúlt három évben uralta a bolygót. Ez utóbbi mérsékli, míg előbbi tüzeli a globális felmelegedést. A szakemberek azt várják, hogy a La Niña a mostani télen tetőzzön – erre 81 százalékos esélyt látnak. Erre valamikor november és január között kerülhet sor.

Az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) szakemberei szerint a most érkező El Niño durvább lehet, mint az 1997-es volt. Akkor rengetegen haltak meg a hőhullámok következtében.

Az Interesting Engineering azt írja, a tudósok folyamatosan figyelemmel kísérik az eseményeket, főleg azóta, amióta júniusban a globális átlaghőmérséklet meghaladta az iparosodás előtti időkhöz képest a plusz 1,5 Celsius-fokot. Abban teljes az egyetértés, hogy a felmelegedéshez jelentős mértékben járul hozzá az emberi tevékenység, és a fosszilis tüzelőanyagok elégetése.

A NOAA tudósai szerint a hőhullámok a vizeket is érintik, júniusban már az egymást követő harmadik hónapban volt rekord magas a hőmérséklet, a tengeri hőhullámok pedig az Atlanti-óceán északi részén söpörtek végig, egészen az Egyesült Királyságig.hvg.hu