Magyar Krónika
Mi történt Magyarország első keresztény királynőjével?  
Magyar Krónika 2023. 05. 23. kanadai hírek
ESEMÉNYEK Tovább
MIKOR LESZ VÉGE A HÁBORÚNAK?Kilenc órakor keltem föl. Elmentem a kávéházba reggelizni. - Mikor lesz már vége ennek a háborúnak? - kérdezte tőlem a pincér. - Bizony, sejtelmem sincs róla - feleltem. Reggeli után a borbélyhoz mentem. - Lesz-e valaha vége ennek a borzasztó háborúnak? - kérdezte a mester.
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
Magyarország Gizellája része volt a pogány Magyarország és a középkori keresztény nagyhatalom, a Római Szent Birodalom között megkötött megállapodásnak. Feleségül kellett mennie Magyarország első keresztény királyához, I. István (1000-1038), segíteni neki az ország keresztényesítését és a modern, középkori magyar állam felépítését.

De mi történt vele, miután szentté avatott férje, Magyarország első keresztény királya meghalt? Magyar Gizella (985-1065) Magyarország első király hitvesével, II. Henrik római római császár (1014-1024) nővérével.

996-ban feleségül ment I. Istvánhoz, Magyarország első keresztény királyához. A házasság fontos mérföldkő volt a pogány Magyarország keresztény állammá alakításában. István (eredeti nevén Vajk) a magyar törzsek vezérének, Gézának az örököse volt. Géza a nyugati nyitás mellett döntött, de hatalma gyenge volt a törzsekkel szemben, így a modern középkori állam megalapítása elkerülhetetlen volt ahhoz, hogy Magyarország erősebbé és ellenállóbbá váljon a jól szervezett keresztény országokkal szemben. Valószínűleg tudott a hunok, avarok és más törzsek sorsáról, amelyek nagy harcosnak, de szegény államférfinak bizonyultak. Ennek eredményeként korábbi dicsőségük elpusztult, miközben népük beolvadt más helyiek közé.

A magyar Gizella a sikeres államalapítás kulcsa volt. Nemcsak békét jelentett a hatalmas Szent Római Birodalommal, hanem Nyugat segítségét is a zökkenőmentes állam megszervezéséhez. A párnak két fia született, Ottó csecsemőként halt meg. Emerik herceg elérte a felnőttkort, de 1031-ben meghalt a vaddisznó vadászat során. Nehéz helyzetbe került Magyarország első királynője István halála után, közvetlen örökös nélkül .

I.István, Orseolo Pétert (1038-1041, 1044-1046) nevezte ki utódjának, de Pétertnek nem sikerült erős uralkodóvá válnia. Sem ő, sem ellenfele, Aba Sámuel nem bánt jól Gizellával. Emiatt a királynőnek 1044-ben el kellett menekülnie Magyarországról miután Aba Sámuel meghalt, és Orseolo Péter két évre visszafoglalta a trónt. Elment Passauba, csatlakozott egy kolostorhoz, és annak vezetőjeként dolgozott – írta Rubicon.

Magyarország első királynője 1065-ben halt meg. Sírja népszerű búcsújáróhellyé vált. 1975-ben avatták boldoggá. Férjével nem temették együtt. De 1996-ban, egy évezreddel az esküvőjük után, maradványaik egy részét ismét egyesítették. I. István jobb kezét (az ún. „Szent Jobb”) és Gizella karjának csontját a veszprémi bazilikában helyezték el, ahol egykor élt. Keresztje és csontjai Münchenben vannak.

Érdekes módon Szent István korának egyetlen kortárs műtárgya, a koronázási palást Gizella és hölgyei munkája. A palást a Magyar Nemzeti Múzeumban látható. Magyar Gizella a koronázási palán ábrázolva.