Magyar Krónika
A forradalom és szabadságharc emlékezete a Fiumei úti sírkertben
Magyar Krónika 2023. 03. 13. kanadai hírek
ESEMÉNYEK Tovább
MIKOR LESZ VÉGE A HÁBORÚNAK?Kilenc órakor keltem föl. Elmentem a kávéházba reggelizni. - Mikor lesz már vége ennek a háborúnak? - kérdezte tőlem a pincér. - Bizony, sejtelmem sincs róla - feleltem. Reggeli után a borbélyhoz mentem. - Lesz-e valaha vége ennek a borzasztó háborúnak? - kérdezte a mester.
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
A Nemzeti Örökség Intézete március 15-én 14 órától 1848–49 emlékezete címmel tart sétát a Fiumei Úti Sírkert Nemzeti Emlékhelyen. Az ünnepnapon emellett szabadon látogathatók a sírkert legnagyobb sírépítményei, így bárki betekinthet a Batthyány-, a Deák- és a Kossuth-mauzóleumba.
Kossuth-mauzóleum (Fotó: NÖRI).

A Nemzeti Örökség Intézete (Nöri) tematikus sétán 1848–49 legismertebb alakjainak és méltatlanul elfeledett szereplőinek nyomába ered március 15-én 14 órától a Fiumei úti sírkertben. Magyarokról és németekről, férfiakról és nőkről, Buda várát ostromló vagy azt védő, harctéren elesett, vagy éppen az éhezés elől öngyilkosságba menekülő, az aktuális hatalom által hősöknek, esetleg árulóknak tartott személyiségeiről szól a séta.

A résztvevők többek között megismerkedhetnek Maderspach Károlyné született Buchwald Franciska történetével, aki a női méltóság egyik megtestesítője.

A vád szerint Maderspach Károlyné egy ünnepségen elégetett egy osztrák egyenruhába öltöztetett szalmabábut. Haynau parancsára 1849. augusztus 23-án elhurcolták otthonából, de nem ölték meg, a sétán kiderül, ezután mi lett a sorsa. A látogatók azt is megismerhetik, miként őrizték férjeik emlékét az aradi vértanúk özvegyei, illetve azt is, hogy ki volt a tizennegyedik és a tizenötödik vértanú, és miért került a sírkertbe az emléktáblájuk.

Sosem kérdés számunkra, hogy nemzetünk nagy ünnepeinkhez valamilyen formában csatlakozzunk. Különösképpen így volt ez az idei március 15-i ünnepen, nemcsak azért, mert az 1848-49-es forradalom és szabadságharc történései az itt nyugvó személyiségek életútján keresztül jól bemutatható, de a forradalom és szabadságharc 175. évfordulója miatt is kiemelt figyelmet kapott ez a nap idén. A Nemzeti Örökség Intézetében fontosnak tartjuk megőrizni és bemutatni azokat a személyeket, akik jelen voltak sorsfordító eseményeinken, és akár nagyobb vagy akár kisebb szerep jutott nekik

– hangsúlyozta Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója a március 15-re meghirdetett sétáról.