Magyar Krónika
Montreálban az  első állampolgársági eskütétel
Magyar Krónika 2023. 02. 28. kanadai hírek
ESEMÉNYEK Tovább
MIKOR LESZ VÉGE A HÁBORÚNAK?Kilenc órakor keltem föl. Elmentem a kávéházba reggelizni. - Mikor lesz már vége ennek a háborúnak? - kérdezte tőlem a pincér. - Bizony, sejtelmem sincs róla - feleltem. Reggeli után a borbélyhoz mentem. - Lesz-e valaha vége ennek a borzasztó háborúnak? - kérdezte a mester.
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
2023. február 14-én, 14.00 órakor került sor a montreáli Magyar Főkonzulátuson rendezett állampolgársági eskütételre.
Ez valóban különleges alkalom volt mind a esküt tevők, mind a hozzátartozók részére, de ugyanakkor nagy lépés a montreáli és környékbeli magyarság lehetőségeinek kiszélesítésére a Főkonzulátus újraindításával.
Négy új magyar állampolgár tett esküt.

Garda Endre Levente, építész mérnök, erdélyi születésű. Mivel az egész családja magyar állampolgár,  az állampolgársági eskü letételével büszkén viseli állampolgárságát.

Molnos Monika, a Concordia Egyetem végzős hallgatója, 22 éves, erdélyi születésű, fontosnak tartja magyarságát, és szüleinek közbenjárásával büszkén viseli hivatalosan is magyarságát.

Mohácsi Róbert, elektromérnök, 54 éves, az állampolgársági eskü letételéhez kedvező lehetőséget nyújtott a főkonzulátus montreáli irodája.

Zsoldics Nagy Lorant, számitógépes programozó, 46 éves, úgy érzi a magyar állampolgárság több lehetőséget nyújt a karrierje kiépítéséhez.


Pritz Helga  főkonzul asszony köszöntője
Tisztelt Honfitársaim!

Különböző, de mindenképp erőfeszítésekkel teli utak vezették Önöket e jeles napig, szívből gratulálok a magyar állampolgárság megszerzéséhez.

Illyés Gyula írónk mondatával szeretném köszönteni Önöket, új magyar állampolgárokat. Illyés Gyula szerint « Magyarnak lenni nem származás, hanem vállalás dolga ». Üdvözlöm Önöket ebben a közösségben, melyet a mai nappal vállalnak.

Vállalják e közösséget hányatott múltjával, ezeréves történelmével, melyet dicsőséges és tragikus fordulatok tarkítottak.

Vállalják e közösséget egyedi nyelvével, mely még az európai füleknek is oly titokzatosan cseng, számunkra pedig oly kedves. 

Vállalják e közösséget színes kultúrájával, melyben a nyugati törekvések sokszáz éve keverednek, néha harcolnak vagy épp békésen megférnek a keleti gyökerekkel és hatásokkal.

Bármily távol is innen, közös hazánk, Magyarország, egy nemzet Európa szívében, mely szoros és élő kapcsolatot ápol többmilliós, a világon elszórva élő diaszpórájával. E diaszpórának immár hivatalosan is tagjai.

És még egy szó: a mai nap nemcsak az Önök életében jeles, de a miénkben is. Másfél éve nyílt meg főkonzulátusunk, ez az első alkalom, hogy ünnepélyes állampolgársági eskütételt szervezhetünk. Ezért szeretném megköszönni az esemény előkészítését kolléganőimnek, Szabó Kovács Tímea konzulnak és Fülöp Villő diaszpóráért felelő diplomatának. De különösen szeretnék köszönetet mondani Székelyné Rojtos Mariannak, akivel az elmúlt hónapokban Önök is folyamatosan egyeztettek, aki korábbi főkonzulátusokon szerzett tapasztalataival az ünnepélyes állampolgársági eskütétel teljes adminisztratív és protokolláris folyamatát a háttérből végig vezette.

Természetesen a Főkonzulátus továbbra is nyitva áll Önök előtt ügyeik intézésében és a magyar-québeci kapcsolatok építésében egyaránt. Jó egészséget és nagyon sok boldogságot kívánok Önöknek immár magyar állampolgárokként.