Magyar Krónika
A helyes kémia: Dr. Hans Selye és az „egyszerű betegség szindróma”
Magyar Krónika 2022. 10. 03. Joe Schwarczkanadai hírek
ESEMÉNYEK Tovább
MIKOR LESZ VÉGE A HÁBORÚNAK?Kilenc órakor keltem föl. Elmentem a kávéházba reggelizni. - Mikor lesz már vége ennek a háborúnak? - kérdezte tőlem a pincér. - Bizony, sejtelmem sincs róla - feleltem. Reggeli után a borbélyhoz mentem. - Lesz-e valaha vége ennek a borzasztó háborúnak? - kérdezte a mester.
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
A McGill-kutató megállapította, hogy a stressz nagyrészt a szemlélő szemében van; nem annyira az a fontos, hogy mi történik veled, hanem az, hogy hogyan reagálsz.
FOTÓ: LEN SIDAWAY / Montreal Gazette

Dr. Hans Selye, aki a képen 1977-ben látható, a „stressz szindrómát” három szakaszban jellemezte.

2000-ben Kanada négy bélyeget bocsátott ki az „orvosi újítók” tiszteletére. Ezek közé tartozott Sir Frederick Banting, aki úttörője volt az inzulin alkalmazásának cukorbetegségben, Dr. Maud Abbott, a veleszületett szívbetegségek szakértője, és az egyik első nő, aki végzett az orvosi egyetemen Kanadában, Dr. Armand Frappier, a québécois-i vakcinázás népszerűsítője és Dr. Hans Selye, a „stresszkutatás atyja”. A Selye bélyegen a portréja, egy szteroid molekula részleges molekulaszerkezete, A, B és C betűk, valamint a „STRESS” szó szerepelt.

A készletet leginkább azért vettem, mert különös tekintettel vagyok Selyére. Még az 1960-as évek elején a szüleim elhurcoltak egy nyilvános előadásra, amelyet a McGill Egyetemen tartott, de nem azért, mert különösebben érdekelte őket a téma, hanem mert Selye, mint mi, magyar származású. Nem sokra emlékszem abból, amit mondott. A stresszhormonokról szóló beszéd akkoriban minden bizonnyal a fejem fölött járt. De tett egy pontot, ami az elmémbe vésődött. – Ma elmehetnél innen – kezdte –, kicsit elkésve mész vissza  a kocsidhoz, és találsz egy parkolójegyet a szélvédőn. – van választásod. Röföghetsz és tombolhatsz az egész igazságtalanságán, vagy egyszerűen elfogadhatod, hogy alaposabban meg kellett volna nézned az időt. Mindkét esetben – összegezte –, a pénztárcájának a költsége ugyanannyi lesz, de az egészségére nem. Az üzenet az volt, hogy a harag biokémiai változásokat indíthat el, amelyek káros hatással vannak az egészségre.

Gyakran úgy emlékszem erre a példára, mint a szikra, amely fellobbantotta az érdeklődésemet a test és az elme kapcsolata iránt, és elbűvölődtem Selye karrierje iránt. Ez azzal kezdődött, hogy Prágában szerzett orvosi és szerves kémiai diplomát. Orvosi egyetemi évei alatt érdekes megfigyelést tett. Azon túl, hogy a betegek saját betegségük tüneteit mutatták, azonos tüneteket mutattak, függetlenül az adott állapottól. Mindegyiküknek diffúz- ízületi fájdalmai, bélrendszeri zavarai, valamint étvágytalanságuk és izomerejük fogyatékossága volt. Selye azon töprengett, hogy van-e tudományos magyarázat az „egyszerű betegség szindrómájára”.

Évekkel később, a McGill biokémiájának fiatal kutatójaként patkányokkal végzett tanulmányai alapján magyarázatot adott.

Selye ezt a munkát egy mérföldkőnek számító tanulmányban írta le – „A Syndrome Produced by Various Nocuous Agents” –, amely 1936-ban jelent meg a tekintélyes Nature folyóiratban. Ezt a cikket széles körben úgy tekintik, mint az alapvető mű, amely végül ahhoz vezet, hogy Selye nevét örökre a „stresszhez” kapcsolják.

McGillnél a kutatása a hormonokra összpontosított, és szarvasmarha petefészek-kivonatát fecskendezett patkányokba. Beszámolt arról, hogy a csecsemőmirigy, a lép és a máj összezsugorodott, míg a mellékvesekéreg megnagyobbodott. Az állatok emésztőrendszerében heveny eróziók jelentek meg, testhőmérsékletük csökkent, izomtónusuk is elveszett. Itt nincs nagy meglepetés, de Selye megdöbbenve tapasztalta, hogy más „ártalmatlan” szerek, például atropin vagy formaldehid szubletális adagjainak injekciója pontosan ugyanazokat a változásokat idézi elő! Ugyanúgy, ha a patkányokat túlzott izommozgásnak teszik ki a futópadon, vagy hidegnek, melegnek vagy műtéti sérülésnek teszik ki őket. Nem számított, milyen traumának voltak kitéve a patkányok, a válasz ugyanaz volt. Selye rájött, hogy véletlenül egy kísérleti megismétlődést talált a „betegség szindrómájában”, amelyet még az orvosi egyetemen megfigyelt embereknél.

A kutatás során Selye felfedezte, hogy az átlagos kis mértékű toxinokkal vagy stresszorokkal való folyamatos kezelés eredményeként az állatok ellenállóvá válnak a sértésekkel szemben. Körülbelül 48 órával a sérülés után szerveik megjelenése és működése normalizálódott. De ha az alacsony szintű sértéseket hónapokig folytatták, az állatokat alkalmazkodóképességüket, és a kezdeti tünetek visszatértek, gyakran bosszúval. Selye ezt a „kimerülési szakasznak” nevezte.

A továbbiakban leírta, hogy a „stressz-szindrómát” három szakasz jellemezte, ezzel megmagyarázva, hogy az A, B és C betűk miért szerepelnek a bélyegzőn A kezdeti, vagy „riasztás” szakasz a „harcolj vagy menekülj” válasz, amelyet Walter Cannon harvardi fiziológus írt le először 1915-ben. A második szakasz a stresszorhoz való alkalmazkodás, a harmadik szakaszban pedig a folyamatos stressz hatására elfogy az alkalmazkodási energia, és az egészség megsérül.

Végül kidolgozták az érintett biokémiát. Az első szakaszban adrenalin és kortizol szabadul fel a mellékvesékből, ami felgyorsítja a pulzust és a légzést, így több oxigén jut a szövetekhez. A vércukorszint megemelkedik, hogy energizálja az izmokat, és a vérlemezkék aggregálódnak, amint a szervezet előre látja a sérülésből adódó esetleges vérzést. A kortizol eleinte fenntartja a stresszreakciót, de aztán lelassítja azt, így a szervezet visszatér a normális kerékvágásba. Ha azonban a kortizol szintje emelkedett marad, az elnyomja az immunrendszert, magasan tartja a vércukorszintet és a vérnyomást, és a Selye által nevezett „kopást” okoz a szervezetben.

Selye azt javasolta, hogy az emberek szabályozni tudják, hogyan alkalmazkodnak a stresszhez, és ezáltal kontrollálni tudják a kortizolszintet. Példaként hozta fel azt, hogy egy részeg, nyilvánvalóan ártani nem tud, de sértegetni tud valakit. Ennek az embernek van választása. Menj el, figyelmen kívül hagyva a sértéseket, vagy legyél ideges, és kezdj el valamiféle konfrontációt. Utóbbi esetben az adrenalin és a kortizol beindul, és ha hibás a biokémia, a reakció második szakasza, az adaptációs szakasz kimarad, és gyorsan beáll a kimerültségi szakasz a súlyos következményekkel. lehet egy kortizol által kiváltott szívroham, amelyet Selye szerint a rossz reakció kiválasztása okoz.

Mindezt úgy foglalta össze, hogy a stressz nagyrészt a szemlélő szemében van; nem annyira az a fontos, hogy mi történik veled, hanem az, hogy hogyan reagálsz. El kell döntened, hogy „harcolj vagy menekülj”, vagy „csak lazíts” megfelelő-e. Más szóval, ne vedd észre  az apró dolgokat.

Ahogy Kenny Rogers emlékeztetett minket: "Tudnod kell, mikor kell megfogni / Tudnod kell, mikor hajtsd be / Tudd, mikor kell elmenni / És tudnod kell, mikor kell futni."

joe.schwarcz@mcgill.ca

Joe Schwarcz a McGill Egyetem Tudományos és Társadalmi Irodájának (mcgill.ca/oss) igazgatója.

Ő vezeti a Dr. Joe Show-t a CJAD Radio 800-ban minden vasárnap 15 és 16 óra között.

MAGYAR FŐKONZULÁTUS
Főkonzul Pritz Helga Katalin
Konzul Kovács-Szabó Timea
Konzul és magyar közösségi ügyek (MKD): Fülöp Villő
Cím:
 1155 Metcalfe St., Suite 1504
(Sun Life Building)
Montreal, QC H3B 2V6
Telefon: 438-380-3107
E-mail: 
consulate.mtr@mfa.gov.hu
Ügyfélfogadás 
Kedd: 9.00-12.00
Csütörtök: 13.00-16.00
Honlap cím: montreal.mfa.gov.hu

HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514) 626-0869
Email: itt
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212