Magyar Krónika
Mátrai Márta háznagy asszony Kanadába látogatott, hogy a kanadai magyarokkal együtt emlékezzen az 1848-as Forradalom és Szabadságharc hőseire és tisztelegjen előttük
Magyar Krónika 2022. 03. 27. kanadai hírek
ESEMÉNYEK Tovább
MIKOR LESZ VÉGE A HÁBORÚNAK?Kilenc órakor keltem föl. Elmentem a kávéházba reggelizni. - Mikor lesz már vége ennek a háborúnak? - kérdezte tőlem a pincér. - Bizony, sejtelmem sincs róla - feleltem. Reggeli után a borbélyhoz mentem. - Lesz-e valaha vége ennek a borzasztó háborúnak? - kérdezte a mester.
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
Útját Torontóban kezdte, majd március 15-én Ottawában vett részt a Magyar Nagykövetség által rendezett koszorúzáson és az azt követő fogadáson.
Ünnepi beszédet mondott Vass-Salazar Mária, nagykövet és Mátrai Márta háznagy asszony.
Mindkét beszédben a forradalmi hősök méltatása mellett összecsengett a napi problémáink, a reményeink, és az elkövetkező választás fontossága.
A remény arra, hogy béke, biztonság és nyugalom legyen Magyaroszágon.

A Háznagy Asszony útja itt nem ért véget, a következő állomás Montréal volt. Itt a magyar egyesületek vezetőivel, majd a Magyar Otthonban összegyűltekkel találkozott, ezt követően pedig a montreáli magyar egyházak vezetőivel.
A bensőséges hangulatú találkozó során sok kérdést intéztek vendégünkhöz, amelyekre mindenki kielégítő választ kapott.

Többször felmerült a kérdés és nagy érdeklődéssel hallgatták az ukrajnai háború következményeként Magyarországra érkező menekültek ellátásáról szóló híreket.

A média eddig kerülte a híradást, tehát nem tudtunk sokat a Magyarországra érkező menekültekről.

A nyugati hírszolgálat szereti elfelejteni azt a nemzetközi egyezményt, amikhez Magyarország mindig tartotta magát. Nem tudják, hogy Ukrajnában őshonos magyar kisebbség él, és azt sem tudják, hogy a magyarok az igaz, bajban lévő embereket mindig befogadták országukba.  A történelmet nem ismerő, agyonszolidarított világukban nem látják a különbséget a szomszédos háborúból ténylegesen menekülők – nők, gyerekek, öregek – és az Európát mindenfelől elözönlő megélhetési migránsok között.

Évezredes történelmi tapasztalatunk alapján szerencsére mi látjuk.
A Háznagy Asszony beszámolt a Magyarországra érkező menekültek ellátásáról.

A háború tizenegyedik napjára már 178 ezer (azóta ez a szám megkétszereződött) menekült lépte át a magyar határt, akiknek az ellátására majd az egész ország összefogott pénzbeli és egyéb adományokkal, mindenféle segítségnyújtással.
Határozottak vagyunk abban, hogy Magyarországnak ki kell maradnia ebből a háborúból, de humanitárius segítségnyújtásra továbbra is készek vagyunk. Magyarország történetének legjelentősebb humanitárius segélyakciója zajlik.

A magyar állam intézményei felkészültek arra, hogy minden menekültről gondoskodjanak, a hosszabb ideig maradók számára munkát, gyermekeik számára pedig iskolai, óvodai vagy bölcsődei ellátást biztosítanak. Tájékoztatása szerint a segítségpontokon eddig 115 ezer ember kapott segítséget, miközben a kormány által indított, a « Híd Kárpátaljáért » segélyprogram számlájára már 638 millió forintnyi adomány érkezett.

Fontos  a világos és egyenes beszéd ebben a helyzetben. Magyarország elítéli a katonai agressziót, kiáll Ukrajna területi integritása, szuverenitása és az ukrán emberek mellett.

Kiemelkedőnek nevezte a magyarországi összefogást. Azt, hogy a menekültek túlnyomó többségének elszállásolását önkéntesek és segélyszervezetek intézik.

Tájékoztatása szerint Kárpátalján, a határ menti magyar településeken és a pályaudvarokon működő segítségpontokon a karitatív szervezetek 81 600 embernek segítettek az első egy hét alatt.

A kormány új rendelete lehetővé teszi, hogy a menekülők közmunkások, közfoglalkoztatottak legyenek és külön szabályként kimondja, hogy az Ukrajnából érkező magyar állampolgároknak valamennyi ellátást, kedvezményt biztosítani kell.
MAGYAR FŐKONZULÁTUS
Főkonzul Pritz Helga Katalin
Konzul Kovács-Szabó Timea
Konzul és magyar közösségi ügyek (MKD): Fülöp Villő
Cím:
 1155 Metcalfe St., Suite 1504
(Sun Life Building)
Montreal, QC H3B 2V6
Telefon: 438-380-3107
E-mail: 
consulate.mtr@mfa.gov.hu
Ügyfélfogadás 
Kedd: 9.00-12.00
Csütörtök: 13.00-16.00
Honlap cím: montreal.mfa.gov.hu

HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514) 626-0869
Email: itt
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212
hasznos linkek, klubok, oldalak