Magyar Krónika
Magasredű kitüntetés átadása Montreálban
Magyar Krónika 2021. 11. 14. kanadai hírek
ESEMÉNYEK Tovább
MIKOR LESZ VÉGE A HÁBORÚNAK?Kilenc órakor keltem föl. Elmentem a kávéházba reggelizni. - Mikor lesz már vége ennek a háborúnak? - kérdezte tőlem a pincér. - Bizony, sejtelmem sincs róla - feleltem. Reggeli után a borbélyhoz mentem. - Lesz-e valaha vége ennek a borzasztó háborúnak? - kérdezte a mester.
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
A magyar kormány javaslatára a kanadai kormány jóváhagyta a Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetés átadását Herédi Mária asszony számára több éves  tevékenységének elismeréseként.
A kitüntetést a főkonzul, Pritz Helga és a Magyar Nagykövetség képviseletében Bodnár Gergely magyar közösségi diplomata adták át 2021. október 24-én.
A Főkonzul Asszony az alábbiakban ismertette Herédi Mária tevékenységét.

Különleges alkalom a mai, hiszen a kanadai magyar közösség olyan tagjának kitüntetésére kerül sor, akinek élete és munkája ezer szállal kötődik Montréalhoz.

Herédi Mária Budapesten született, alap- és középfokú tanulmányait Magyarországon végezte, majd 1966-ban érkezett Montréalba, ahol a Concordia egyetemen tanári diplomát szerzett. Nyugdíjba vonulásáig a Lakeshore/Lester B. Pearson Schoolboardnál tanárként dolgozott.

A kezdetektől aktív, kezdeményező tagja volt a magyar közösségnek, részt vett a Szent István Bálok szervezésében, 12 évig tanított a Montreáli Magyar Iskolában, és korán bekapcsolódott a cserkészmunkába is. A szükséges képesítések megszerzését követően 1982-ben vette át a Cserkészszövetség felkérésére a montreáli leánycsapat vezetését.

A magyar kultúra, történelem, irodalom átadását a gyermekek számára, valamint a magyar nyelvtudás erősítését mindig szívügyének tartotta, ehhez a cserkészeti módszertan adta a kereteket és a lehetőségeket.
Komoly szerepet vállalt a cserkészvezetői utánpótlás szervezésében, az örsvezetők és segédtisztek képzésében, magyarságismereti tanfolyamokat, vizsgafelkészítőket tartott, részt vett a kéthetes nyári, valamint kétnapos téli és őszi táborok szervezésében és lebonyolításában. Kiképzőként évekig részt vett a Fillmor-ban, (NY, Egyesült Államok) megrendezett 10 napos vezetőképző táborokon, és az ugyancsak Fillmorban megrendezett cserkész megmérettetésekre felkészítette és kísérte a csapatokat.

A rendszerváltást követően a Cserkészszövetség meghívására részt vett a magyarországi és határon túli cserkészvezetők kiképzésében is.
Az általa képzett cserkészvezetők később fontos szerepet töltöttek be Kanada más városaiban működő magyar közösségek életében is, részt vett többek között az Ottawában működő cserkészcsapat megszervezésében is. A montreáli csapatot 17 éven át vezette, jelenleg is aktív a csapat életében, a közkapcsolatokért felel, részt vesz a kiscserkészek foglalkozásain, és a fiatal vezetők tanácsadójaként van jelen.

E tevékenységének elismeréseként Magyarország köztársasági elnöke Herédi Mária asszony részére a Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetést adományozza.

Megtiszteltetés számomra, hogy személyesen adhatom át a kitüntetést Herédi Mária asszony részére.
MAGYAR FŐKONZULÁTUS
Főkonzul Pritz Helga Katalin
Konzul Kovács-Szabó Timea
Konzul és magyar közösségi ügyek (MKD): Fülöp Villő
Cím:
 1155 Metcalfe St., Suite 1504
(Sun Life Building)
Montreal, QC H3B 2V6
Telefon: 438-380-3107
E-mail: 
consulate.mtr@mfa.gov.hu
Ügyfélfogadás 
Kedd: 9.00-12.00
Csütörtök: 13.00-16.00
Honlap cím: montreal.mfa.gov.hu

HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514) 626-0869
Email: itt
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212