Magyar Krónika
Máraitól Fekete-Győrig
Magyar Krónika 2020. 10. 04. kanadai hírekSurján László
ESEMÉNYEK Tovább
MIKOR LESZ VÉGE A HÁBORÚNAK?Kilenc órakor keltem föl. Elmentem a kávéházba reggelizni. - Mikor lesz már vége ennek a háborúnak? - kérdezte tőlem a pincér. - Bizony, sejtelmem sincs róla - feleltem. Reggeli után a borbélyhoz mentem. - Lesz-e valaha vége ennek a borzasztó háborúnak? - kérdezte a mester.
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
Alighanem sokan felháborodnak, hogy kerülhet ez a két név egymás mellé. Kérem, legyenek türelemmel.
Mostanában egyre több helyen kerül elém egy Márai Sándor idézet.
Alighanem sokan felháborodnak, hogy kerülhet ez a két név egymás mellé. Kérem, legyenek türelemmel.
Mostanában egyre több helyen kerül elém egy Márai Sándor idézet. Olyan világ jön, / amikor mindenki gyanús, aki szép. / És aki tehetséges. / És akinek jelleme van…  A szépség inzultus lesz. / A tehetség provokáció. / És a jellem merénylet!… Mert most ők jönnek… / A rútak. / A tehetségtelenek. / A jellemtelenek. És leöntik vitriollal a szépet. / Bemázolják szurokkal és rágalommal a tehetséget. / Szíven döfik azt, akinek jelleme van.

Mikor keletkeztek ezek a sorok? Mint minden jelentős alkotás, ezek szavak is önálló életet élnek, s az olvasón múlik, kikre vonatkoztatja. De az irodalomtörténet hitelesítheti az író eredeti gondolatát. Kik döfik szíven azokat, kiknek jellemük van? Megtették ezt a nemzetiszocialisták is, magyar vonatkozásban gondoljunk például Radnótira, de a Rákosi időkben és Kádár alatt is fontosabb volt a párthűség, mint a tehetség. Tehát kik a rútak? Kik a jellemtelenek? Mikor jön el ez a nemkívánt világ? Vagy túl vagyunk rajta?

Az idézet a Judit ... és az utóhang című, 1980-ban írt Márai regényből származik. A főhőst, Juditot, az ostrom utáni Budapesten egy író figyelmezteti, hogy vigyázzon:

 "Mire vigyázzak? A ruszkikra …

Vállat vont:

Azok csak meg akarják ölelni. Azután elmennek. De jönnek mások… olyanok, akik le akarják nyúzni a húst az arcáról. Mert szép."

Ekkor az író alaposan megnézte az asszonyt, majd Szigorúan mondta, mint a pap, mikor prédikál:

Olyan világ jön, amikor mindenki gyanús lesz, aki szép. És aki tehetséges. És akinek jelleme van. – Rekedten szólt. – Nem érti? A szépség inzultus lesz. A tehetség provokáció. És a jellem merénylet! … Mert most ők jönnek, mindenfelől, előmásznak, százmillióan és még többen. Mindenütt. A rútak. A tehetségtelenek. A jellemtelenek, És leöntik vitriollal a szépet. Bemázolják szurokkal és rágalommal a tehetséget. Szíven döfik azt, akinek jelleme van. Már itt vannak … És egyre többen lesznek. Vigyázzon! Ebből a részletből született meg a – voltaképp joggal – Márainak tulajdonított vers. Az idézet, ha a kommunizmusra vonatkoztatjuk, nem jóslat, csak tény. De a mai valóságot még jobban jellemzi, tehát jóslat a javából.

De hogy jön ide Fekete-Győr? Ő is megtalálta az idézetet, és kijelentette, hogy ez a világ eljött, a mai magyar vezetés testesíti meg, de majd ők rendet tesznek. Felháborodhatnék, vagy visszadobhatnám a labdát, mert a Momentumra mintha jobban illenék az idézet, mint a kormányoldalra. De ne essünk bele ugyanabba a tételtévesztésbe, mint Fekete-Győr, aki nem látja a fától az erdőt. Márai nem Magyarországról írt. A rémkép, amit lefest, világjelenség. Ez, mint uralkodó szellemi irányzat nem tőlünk, még csak nem is Közép-Európából indult ki. A szabadság szép jelszava alatt ránk zúduló véleményterror forrása az Atlanti-óceán két partján van, és onnan önti el a világot.

De épp Közép-Európa történelmi tapasztalatai alapján ismerhető fel ennek a világnak a hamis volta. Hogy ez a néhány ország elég erős lesz-e megmenteni az európaiságot, hogy lesz-e erőnk, hogy mint szirt a habok közt, megmaradjunk, még nem dőlt el. Szomorú viszont, hogy akadnak Fekete-Győrök, akik csak az orruk elé néznek, és egy kultúra pusztító világ méretű tűznél, amikor oltani kellene, a maguk szánalmas kis pecsenyéjét sütögetik.

MAGYAR FŐKONZULÁTUS
Főkonzul Pritz Helga Katalin
Konzul Kovács-Szabó Timea
Konzul és magyar közösségi ügyek (MKD): Fülöp Villő
Cím:
 1155 Metcalfe St., Suite 1504
(Sun Life Building)
Montreal, QC H3B 2V6
Telefon: 438-380-3107
E-mail: 
consulate.mtr@mfa.gov.hu
Ügyfélfogadás 
Kedd: 9.00-12.00
Csütörtök: 13.00-16.00
Honlap cím: montreal.mfa.gov.hu

HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514) 626-0869
Email: itt
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212