Magyar Krónika
Van, ahol már robotkutya figyelmeztet a távolságtartásra
Magyar Krónika 2020. 05. 19. kanadai hírekIoT Zóna
ESEMÉNYEK Tovább
MIKOR LESZ VÉGE A HÁBORÚNAK?Kilenc órakor keltem föl. Elmentem a kávéházba reggelizni. - Mikor lesz már vége ennek a háborúnak? - kérdezte tőlem a pincér. - Bizony, sejtelmem sincs róla - feleltem. Reggeli után a borbélyhoz mentem. - Lesz-e valaha vége ennek a borzasztó háborúnak? - kérdezte a mester.
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
Fotó: Reuters
A világjárvány miatt egyre inkább előtérbe kerülnek a különféle intelligens, robotizált megoldások is. A Spot névre hallgató, bizarr megjelenésű robotkutyát gyártója már számos esetben bevetette. A Boston Dynamics fejlesztése most Szingapúrban kapott speciális küldetést.
A robot Szingapúr Bishan-Ang Mo Kio nevű parkjában teljesít szolgálatot.
A szerkezet egyelőre a május 9-én kezdődött, két hétig tartó kísérleti program keretében járőrözik kétmérföldes körzetben a parkban, ahol a kötelező szociális távolság betartására figyelmezteti az embereket.

Habár a Spot megjelenéséről lehet vitatkozni – amit egyesek jópofa megoldásnak, míg mások meglehetősen bizarrnak vagy akár ijesztőnek tartanak –, technológiai szempontból mindenképpen lenyűgöző fejlesztésről van szó.

A gépet egyelőre egy operátor irányítja távolról. A távolság betartására történő figyelmeztetés pedig egy előre rögzített üzenet segítségével történik. A beépített kameráknak köszönhetően a robotkutya az esetleges "csoportosulásokat" is tudja monitorozni, a helyi hatóság azonban kiemelte, hogy nem céljuk az arcfelismerés vagy a személyes adatok gyűjtése.

Biztonsági szenzorai révén a Spot képes észlelni az útjába kerülő tárgyakat és embereket. Beépített algoritmusainak segítségével pedig be tudja azonosítani, ha valami vagy valaki egy méteren belüli távolságra kerül hozzá, ezzel kerülve el az esetleges összeütközést. A próbaidőszak alatt egy parkőr kíséri a robotkutyát, ezt követően viszont várhatóan önállóan végzi majd a feladatait.
MAGYAR FŐKONZULÁTUS
Főkonzul Pritz Helga Katalin
Konzul Kovács-Szabó Timea
Konzul és magyar közösségi ügyek (MKD): Fülöp Villő
Cím:
 1155 Metcalfe St., Suite 1504
(Sun Life Building)
Montreal, QC H3B 2V6
Telefon: 438-380-3107
E-mail: 
consulate.mtr@mfa.gov.hu
Ügyfélfogadás 
Kedd: 9.00-12.00
Csütörtök: 13.00-16.00
Honlap cím: montreal.mfa.gov.hu

HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514) 626-0869
Email: itt
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212