Magyar Krónika
A nemzeti összetartozás napja
Magyar Krónika 2019. 08. 16. kanadai hírekSurján László
ESEMÉNYEK Tovább
MIKOR LESZ VÉGE A HÁBORÚNAK?Kilenc órakor keltem föl. Elmentem a kávéházba reggelizni. - Mikor lesz már vége ennek a háborúnak? - kérdezte tőlem a pincér. - Bizony, sejtelmem sincs róla - feleltem. Reggeli után a borbélyhoz mentem. - Lesz-e valaha vége ennek a borzasztó háborúnak? - kérdezte a mester.
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
A Charta XXI. Egyesület közleménye:
Trianon centenáriuma kapcsán a magyar országgyűlés szinte egyhangú határozattal új közép-európai együttműködést javasolt. Ennek az együttműködésnek azonban nemcsak diplomáciai csatornákon kell zajlania és nemcsak államközi szerződésekben kell testet öltenie, hanem az egymásról való gondolkodásnak át kell alakulnia az egész társadalomban, a közbeszédben, valamint az iskolai oktatásban is.

A legtöbb szomszédunk hozzánk hasonló helyzetben van: sok nemzettársuk nem az anyaországnak, hanem valamely más országnak polgára. Az átfogó közép-európai együttműködésnek tehát ki kell terjednie az azonos nemzethez tartozók állampolgárságtól független összetartozására és az azonos állampolgárságú emberek etnikai hovatartozástól független emberi jogainak biztosítására. Az ezzel kapcsolatos problémák sajnos csak növekednek, ha a többségi nemzet a feszültségek létezését is tagadja.

A Charta XXI megbékélési mozgalom nem az ellentétek kiélezésében, hanem őszinte megtárgyalásában és tisztességes megoldásában érdekelt. Száz évvel az első világháború befejezése után nemcsak a háború lezárására, hanem az azóta történtekre is emlékezünk, de a legfontosabb, hogy térségünk egymást értő és elfogadó, a globális világ kihívásaira közös választ adni tudó államokból álljon. Így lehet jobb a következő száz év, mint ami elmúlt.

Ehhez pedig nyílt beszéd és az egyes országokban a többség és kisebbség egymással való tárgyalása és száz éve halogatott megegyezése szükséges.
MAGYAR FŐKONZULÁTUS
Főkonzul Pritz Helga Katalin
Konzul Kovács-Szabó Timea
Konzul és magyar közösségi ügyek (MKD): Fülöp Villő
Cím:
 1155 Metcalfe St., Suite 1504
(Sun Life Building)
Montreal, QC H3B 2V6
Telefon: 438-380-3107
E-mail: 
consulate.mtr@mfa.gov.hu
Ügyfélfogadás 
Kedd: 9.00-12.00
Csütörtök: 13.00-16.00
Honlap cím: montreal.mfa.gov.hu

HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514) 626-0869
Email: itt
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212