Magyar Krónika
A nagyszabosi alagút / Slavošovský Tunel
Magyar Krónika 2019. 06. 09. kanadai hírekSurján László
ESEMÉNYEK Tovább
MIKOR LESZ VÉGE A HÁBORÚNAK?Kilenc órakor keltem föl. Elmentem a kávéházba reggelizni. - Mikor lesz már vége ennek a háborúnak? - kérdezte tőlem a pincér. - Bizony, sejtelmem sincs róla - feleltem. Reggeli után a borbélyhoz mentem. - Lesz-e valaha vége ennek a borzasztó háborúnak? - kérdezte a mester.
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
Fotó: Makbedrik Dream Photo
Hogy Szlovákia, Felföld, Felvidék, (nevezzed ahogy jónak látod), csodálatos, az nem kétséges. Ám érthetetlen, hogy az Úžasné Slovensko - Wonderful Slovakia oldal miért nem pontosan mutatja be érdekességeit, szépségeit. Itt van példának a Slavošovský Tunel.
Szép is, érdekes is ez az alagút, ami Nagyszabos határában található.
A Csodálatos Szlovákia oldal ezt írja róla: Je považovaný za najdlhší cyklistický tunel v Európe a tretí najdlhší na svete :) Ami magyarul annyit tesz: "Ez a leghosszabb kerékpáros alagút Európában és a harmadik leghosszabb a világon :) Meglepő, hogy egy hosszú alagutat építettek kerékpárosoknak, úgy, hogy az alagút megvan, az út viszont 70 éve hiányzik.

De erre is van magyarázat. Szó sincs, nem is volt, kerékpárútról. Mi történt tehát? Egy kis kitérő: Arról sokat beszéltünk, hogy a Trianoni határok mennyire mesterségesek, mennyire nem vették figyelembe sem a terep adottságait, sem a közlekedési utakat és persze a nyelvhatárt sem. Határt húzni oda, ahol nem volt, nehéz mutatvány. Az 1938-as csehszlovák-magyar határt sem sikerült tökéletesen meghúzni. A nyelvhatárt még csak-csak eltalálták, de nézzük a közlekedést. Az alábbi térképen jól látszik, hogy a határ lemetszette az egyes szárnyvonalak közötti összeköttetést például Rozsnyó környékén. Pelsőcre három vonal is befutott: Murányból, Nagyszabosról és Dobsináról. A lábuk vágta vonalak értelmetlenné váltak. Tiso Szlovákiája azonban nem esett kétségbe és az országhatárra kifutó szárnyvonalakat egy alagút rendszerre rá akarta kötni a Breznóbányánál lévő fővonalra.

Az ehhez szükséges alagutak részben elkészültek, ezek egyike a Korpást és Nagyszabost összekötő, vagy 2400 méter hosszú, ma is járható alagút.

Egyébként ötletnek jó, hogy kerékpárutat varázsoljanak ide, de úgy tűnik, hogy alagút már van, út még nincs.

Amíg nincs, addig a Slavošovský Tunel nem Európa leghosszabb kerékpárút alagútja, hanem csak egy elhagyott vasúti alagút. (Vályi András országleírása szerint Pelsőc magyar község, míg Nagyszabost emberemlékezet óta szlovákok lakták. Az akkori határ tehát valóban a nyelvhatáron volt.)
Aki ezekről a félbemaradt alagutakról többet akar tudni, kattintson bátran ide.
http://iho.hu/hir/a-sohasem-befejezett-gomori-osszekoto-vasut-141127

A Csodálatos Szlovákia szerzőinek pedig azt ajánlhatjuk, hogy legyenek büszkét Szlovákia szépségeire, de ne varázsoljanak elő a semmiből minden tárgyi alap nélküli európai rekordokat. A valóság is elég érdekes, nem kell tupírozni. Mit szólnának, ha a ma egyre divatosabb kerékpáros turizmus hívei végig akarnák kerekezni "Európa leghosszabb kerékpáros" alagútját? Vagy az elmúlt öt évben ezt megépítették volna? A közölt fénykép nem erre utal.
MAGYAR FŐKONZULÁTUS
Főkonzul Pritz Helga Katalin
Konzul Kovács-Szabó Timea
Konzul és magyar közösségi ügyek (MKD): Fülöp Villő
Cím:
 1155 Metcalfe St., Suite 1504
(Sun Life Building)
Montreal, QC H3B 2V6
Telefon: 438-380-3107
E-mail: 
consulate.mtr@mfa.gov.hu
Ügyfélfogadás 
Kedd: 9.00-12.00
Csütörtök: 13.00-16.00
Honlap cím: montreal.mfa.gov.hu

HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514) 626-0869
Email: itt
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212