Magyar Krónika
We love Budapest
Magyar Krónika 2018. 12. 10. kanadai hírek
ESEMÉNYEK Tovább
MIKOR LESZ VÉGE A HÁBORÚNAK?Kilenc órakor keltem föl. Elmentem a kávéházba reggelizni. - Mikor lesz már vége ennek a háborúnak? - kérdezte tőlem a pincér. - Bizony, sejtelmem sincs róla - feleltem. Reggeli után a borbélyhoz mentem. - Lesz-e valaha vége ennek a borzasztó háborúnak? - kérdezte a mester.
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
Rég volt, tán igaz sem volt, de éppen 145 évvel ezelőtt forrt össze az egymással évszázadok óta farkasszemet néző ikerfőváros, az arisztokratikus, csendes, zöld és dombos Buda, és a vásároktól, összejövetelektől nyüzsgő, folyton terjeszkedő, zajos Pest.
A korszak – egészen az első világháborúig – a város egyik legvirágzóbb, leggyorsabban fejlődő korszaka volt, sok akkor emelt csodás épület ma is a város ikonikus látványosságai. Bódis Krisztián drónnal szállt a sokszor hajnali város fölébe, képein a Várnegyed, a Duna-part, a fürdők köszönnek vissza, ha valaha is elfelejtenénk, mennyire gyönyörű városban élünk, csak vessünk egy pillantást ezekre a képekre.

1873 novemberének közepén született meg Budapest hivatalosan is. A több száz éves különállás után papíron is egyesült Pest, Buda, Óbuda és – amit sokan nem is tudnak – a Margitsziget. 

Az addig sokszor ikerfővárosként emlegetett Pest-Buda új elnevezése Széchenyi István fejéből pattant ki, ő volt az is, aki szorgalmazta a Duna által elválasztott részek állandó híddal való összekapcsolását is. 

A Duna két partján elterülő, különböző karakterű és habitusú városrészek a mai napig legyűgöznek mindenkit, aki először látja Budapestet. Az Andrássy út, a Parlament, az új Budai Vár, az általunk ismert belváros, a rakpartok, szinte az összes híd, a Városliget, megannyi ismert és ismeretlen budapesti helyszín mind az egyesítést követően épült fel. 

Bódis Krisztián csodás őszi drónfotóin teljes pompájukban, szokatlan szemszögből csodálhatjuk meg ezeket az épületeket, amik a mai napig a város meghatározó, különleges arculatát adják.
MAGYAR FŐKONZULÁTUS
Főkonzul Pritz Helga Katalin
Konzul Kovács-Szabó Timea
Konzul és magyar közösségi ügyek (MKD): Fülöp Villő
Cím:
 1155 Metcalfe St., Suite 1504
(Sun Life Building)
Montreal, QC H3B 2V6
Telefon: 438-380-3107
E-mail: 
consulate.mtr@mfa.gov.hu
Ügyfélfogadás 
Kedd: 9.00-12.00
Csütörtök: 13.00-16.00
Honlap cím: montreal.mfa.gov.hu

HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514) 626-0869
Email: itt
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212