Magyar Krónika
Osztrák kancellár: nem diszkriminatív az Ausztriában dolgozó külföldieknek nyújtott családi pótlék kiiagzítása
Magyar Krónika 2018. 05. 09. kanadai hírek
ESEMÉNYEK Tovább
MIKOR LESZ VÉGE A HÁBORÚNAK?Kilenc órakor keltem föl. Elmentem a kávéházba reggelizni. - Mikor lesz már vége ennek a háborúnak? - kérdezte tőlem a pincér. - Bizony, sejtelmem sincs róla - feleltem. Reggeli után a borbélyhoz mentem. - Lesz-e valaha vége ennek a borzasztó háborúnak? - kérdezte a mester.
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
Sebastian Kurz osztrák kancellár © Getty Images
Sebastian Kurz osztrák kancellár hétfőn szlovák kollégájával, Peter Pellegrinivel folytatott megbeszéléseket követően visszautasította azokat a vádakat, amelyek szerint diszkriminatív, illetve jogellenes lenne az Ausztriában dolgozó külföldieknek nyújtott családi pótlék kiigazítása
Az osztrák kormány a múlt hét elején - az Európai Unió és több tagállamának tiltakozása ellenére - úgy döntött, hogy a juttatásokat a jövőben annak az országnak a megélhetési költésheihez igazítják, amelyben az Ausztriában dolgozó munkavállaló gyermeke él. Egyszerűen téved, aki azt állítja, hogy hátrányos megkülönböztetés esete állna fenn - jelentette ki Kurz.

Pellegrini viszont így válaszolt: Nem értünk egyet az indexálással. Mint mondta, kormánya kételkedik abban, hogy az osztrák intézkedés összhangban áll az uniós joggal. A szlovák miniszterelnök emellett hangsúlyozta: annak, aki ugyanazokat az adókat és járulékokat fizeti, ugyanazokra a szolgáltatásokra kellene jogosultnak lennie. Pellegrini ugyanakkor kijelentette: tiszteletben tartja Ausztria azon álláspontját, miszerint Szlovákiában a családi pótlékról téves információk is szárnyra kaptak.

Sebastian Kurz aláhúzta, hogy az Ausztriában dolgozó szlovákok, akik gyermekei szintén Ausztriában élnek "ugyanarra a családi pótlékra jogosultak, mint minden osztrák". A kancellár hozzáfűzte: amennyiben viszont a gyermekek Szlovákiában élnek, úgy az osztrák családi pótlékot a helyi árszínvonalhoz kell igazítani. Hangsúlyozta: a juttatás mértéke "még így is magasabb annál, ha egy szlovák Szlovákiában dolgozik és gyermekei is ott élnek". Egy olyan rendszert hozunk tehát létre, amely igazságosabb - tette hozzá.

Az osztrák kancellár kiemelte: ellenzi, hogy a munkaerőpiac egy további - mesterséges - torzítását hozzák létre, mert már most is elég vonzerővel bír a keleti szomszédállamokból érkező emberekre az, hogy Ausztriába jöjjenek dolgozni. Az osztrák koalíciós kormány által elhatározott új jogszabály várhatóan 2019-től lép életbe, és évente mintegy 100 millió eurót (több mint 31,3 milliárd forintot) takaríthat meg vele a bécsi kormány.

Az Európai Unió és több tagállamának tiltakozása ellenére a juttatásokat a jövőben annak az országnak a megélhetési költségeihez igazítják, amelyben az Ausztriában dolgozó munkavállaló gyermeke él.

hirek.sk

MAGYAR FŐKONZULÁTUS
Főkonzul Pritz Helga Katalin
Konzul Kovács-Szabó Timea
Konzul és magyar közösségi ügyek (MKD): Fülöp Villő
Cím:
 1155 Metcalfe St., Suite 1504
(Sun Life Building)
Montreal, QC H3B 2V6
Telefon: 438-380-3107
E-mail: 
consulate.mtr@mfa.gov.hu
Ügyfélfogadás 
Kedd: 9.00-12.00
Csütörtök: 13.00-16.00
Honlap cím: montreal.mfa.gov.hu

HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514) 626-0869
Email: itt
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212