Magyar Krónika
A francia elnök nem akarja meghallani a nép hangját?
Magyar Krónika 2018. 04. 30. kanadai hírek
ESEMÉNYEK Tovább
MIKOR LESZ VÉGE A HÁBORÚNAK?Kilenc órakor keltem föl. Elmentem a kávéházba reggelizni. - Mikor lesz már vége ennek a háborúnak? - kérdezte tőlem a pincér. - Bizony, sejtelmem sincs róla - feleltem. Reggeli után a borbélyhoz mentem. - Lesz-e valaha vége ennek a borzasztó háborúnak? - kérdezte a mester.
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
Fotó: MTI
A francia elnök nem akarja meghallani a nép hangját – erről beszélt az M1-nek adott exkluzív interjújában az egyik legnagyobb franciaországi szakszervezet titkára. David Gobé szerint Emanuel Macron átverte az embereket azzal, hogy nem azt a programot valósítja meg, amellyel megnyerte az elnökválasztást.

Pénteken és szombaton is sztrájkoltak a vasutasok Franciaországban, nem is akárhogy: az említett két napon a vonatoknak mindössze tíz százaléka közlekedett, ezt zéró forgalomnak nevezik az országban. David Gobé, a CGT szakszervezeti szövetség vasutas ágazatának nemzetközi titkára az M1-nek nyilatkozva a sztrájkról azt mondta, több szintet is megkülönböztetnek: többek között ilyen a fentebb említett zéró forgalom, ami szinte megbénítja a közlekedést. A harmadik szintnek nevezett fokozat esetén a legkisebb a zavar. Ilyenkor a vasutasoknak mintegy 70-80 százaléka dolgozik.

Május elején megbénulhat Franciaország közlekedése 

A vasutasok határozottsága a továbbiakban sem tűnik enyhülni. Átlagosan három munkásból egy sztrájkol. A tervek szerint három hónapon át minden öt napból kettőn nem veszik fel a munkát, így minden vasutas részt vehet a munkabeszüntetésben a saját ritmusa szerint. „Most éppen iskolai szünet van ezen a héten, de közeledünk a hónap végéhez, amikorra a vasutasok sok sztrájknapot tartalékoltak. Most a szünet miatt lazítunk egy kicsit, hogy mindenki együtt lehessen a családjával”– fejtette ki David Gobé.

Hozzátette, május elsején nagy erődemonstrációt tartanak, mivel ez a munka nemzetközi ünnepe. Közben felkészülnek a sztrájk második ciklusára, ami május harmadikán és negyedikén lesz. „Nagyon kemények leszünk!” – fogalmazott szövetség nemzetközi titkára.

Különböző jogokat és a béreket is érintené Macron reformja

Azt is elmondta, hogy a francia államfő három alapelvet akar a vasutasokra kényszeríteni. Az egyik a vállalat privatizációja, vagyis meg akarja változtatni a francia vasút jogállását, hogy megnyithassa a befektetők előtt. Emellett meg akarja változtatni a vasutasok jogállását is, meg akarja nyirbálni az ott dolgozók jogait, illetve a személyszállításban meg akarja nyitni a francia piacot.

David Gobé hozzátette, Franciaországban mintegy 165 ezer vasutas dolgozik, nagyjából háromszor annyian, mint Magyarországon. Megjegyezte, az országban használt 30 ezer kilométernyi sínpárból a kormány most kilencezret meg akar szüntetni. Ez pontosan annyi, mint a teljes magyarországi vasúti hálózat.

Nemcsak a vasúti sínpárok, hanem a vasutasok béreit csökkentenék a a CGT szakszervezeti szövetség vasutas ágazatának nemzetközi titkára szerint.

„A reform után több magánvállalat jönne létre, az alkalmazottakat beleegyezésük nélkül helyeznék ide, vagy oda. Olyan helyzet keletkezik majd, amelyben a törvény ugyan előírja a szociális egyeztetést, de egy a béreket a lehető legalacsonyabban tartó új vezető áll majd szemben a munkavállalókkal, akik viszont meg akarják őrizni jelenlegi juttatásaikat és munkakörülményeiket” – magyarázta.

Emmanuel Macronnak többsége van a parlamentben, mégis, mivel Franciaországban jogilag létezik a rendeleti kormányzás lehetősége is, a törvényeket nem vitatják meg a parlamentben. A kormány előterjeszti, de nem bocsátják vitára, csupán néhány módosítás kerül a Nemzetgyűlés elé. Ez történt a francia vasúti reformmal is, amelynek a vitája 24 óra 7 percig tartott mindössze. A Szenátusban is csupán néhány pont kerül napirendre a kormány szövegtervezetéből, és júniusban már el is fogadják a törvényt
– fejtette ki David Gobé.

Az ellenzék bukott meg Franciaországban 

A munkavállalói oldal nagyon elégedetlen Macron elnök megválasztásával David Gobé elmondása szerint. Macron az az elnök, aki Franciaország történetében a legkevesebb szavazattal jutott az Elysée-palotába.

„Az elnökválasztás első fordulójában mindössze 23 százalékot kapott, és csak azért lett belőle elnök, mert a második fordulóban a szélsőjobb jelöltje volt az ellenfele, aki ellen valamennyi politikai erő összefogott, hogy Macront az elnöki székbe emeljék. Nem rá voksoltak, hanem a szélsőjobb ellen. Így lett belőle elnök” – részletezte a titkár.

Eluralkodott az elégedetlenség a franciáknál

Arról is beszélt, hogy az év elején az államfő a nyugdíjasok nyolcvan százalékánál csökkentette a nyugdíjakat, ezért az ő köreikben is óriási a felháborodás, továbbá a tavaly elfogadott új munkajogi szabályozás hátrányosan érinti azokat a munkavállalókat is, akiknek valamilyen okból – például végkielégítésként –  jogi úton kártérítést ítéltek meg, ezeket a juttatásokat ugyanis maximálták.

David Gobé kiemelte, minden munkáltatónál csökkentek a szakszervezeti jogosultságok, ezen kívül az állami vállalatok elégedetlenek Macron elnök ultraliberális politikájával, köztük a energetikai vagy városi közlekedési vállalatoknál is.

Tárgyalásokat követelünk a reformról, mert a jelenlegi formájában rossznak tartjuk. Ha az elnök erre nem hajlandó, akkor vonja vissza teljes egészében. Ez ugyanis olyan reform, ami nem volt benne az elnöki programjában – hangsúlyozta. hirado.hu
MAGYAR FŐKONZULÁTUS
Főkonzul Pritz Helga Katalin
Konzul Kovács-Szabó Timea
Konzul és magyar közösségi ügyek (MKD): Fülöp Villő
Cím:
 1155 Metcalfe St., Suite 1504
(Sun Life Building)
Montreal, QC H3B 2V6
Telefon: 438-380-3107
E-mail: 
consulate.mtr@mfa.gov.hu
Ügyfélfogadás 
Kedd: 9.00-12.00
Csütörtök: 13.00-16.00
Honlap cím: montreal.mfa.gov.hu

HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514) 626-0869
Email: itt
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212