A Magyarok Világkapcsolata
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

FÓRUMOK  ::  HUMOR
 


Tisztára mosás szavazatokkal?   

Magyar Krónika
2016. december 22.

Surján László

 

 

Sokfajta mosószerrel találkoztunk már, bizonyos fokig valóban a szavazatoknak is van ilyen hatása. Egy éve úgy tűnt, hogy a románoknak elegük van a maguk korrupt rendszeréből és elkergették a szocialistákat, beleértve a plágiummal és korrupcióval vádolt miniszterelnöküket is. Új pártvezér állt a csapat élére, akit két év felfüggesztett börtönre ítéltek választási csalásért.
Vezetésével 46 százalékot értek el a szocialisták egy olyan választáson, ahol nem volt 40 százalék részvétel.

Erre hivatkozva kiáltja be a világba Dragnea pártelnök, hogy a választás eredményét mindenkinek tiszteletben kell tartania. Ebben igaza van, tudtommal nem merült fel olyan gyanú, ami alapján győzelmüket kétségbe lehetne vonni. Ám van még néhány szabály Romániában, amit nehéz rugalmasan értelmezni. Ezek alapján az elítélt Dragnea nem lehet miniszterelnök, s nem hozható vissza az elődje, a dicstelenül távozott Ponta sem. A köztársasági elnök rághatja a körmeit: mit is tegyen.

A romániai korrupciót szavazatokkal tisztára mosni, Arany Ágnes asszonyához illő vállalkozás. Ponta elkergetése reményteli lépés volt, a többi párt hibája, hogy nem tudták elnyerni a polgárok bizalmát. Más kérdés, hogy a szocialisták adót csökkentő és szociális kiadásokat növelő választási ígéretei miért nem kapták meg a nyugat-európai sajtótól a populista jelzőt.

Dragnea vagy X. Y. új kormánya viszont könnyen Pontáék sorsára juthat, ha az emberek a választási ígéretekkel szemben adóemelést és csökkenő szociális támogatást kapnak. Mert a román ember tűrőképessége sem végtelen.

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt