A Magyarok Világkapcsolata
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

FÓRUMOK  ::  HUMOR
 


Informáltság?

Magyar Krónika
2016. október 15.

Surján László

 

 

Informáltnak lenni ma már azt hiszem, lehetetlen. Akár magános hírvadász vagy, akár komoly apparátus dolgozik azon, hogy mindenről tudj, a helyzeted reménytelen. Különösen akkor, ha azok, akiknek a hírek közlése a dolguk, mindent megtesznek, hogy csak arról tudjál, amiről ők akarják.

Pesszimista volnék? Olvasom, hogy amikor bizonyítékokkal sikerült alátámasztani azt a vélekedést, hogy Ukrajna légterében azt a bizonyos malajziai utasszállító repülőt az oroszok lőtték le, az erről szóló hír megjelent ugyan az orosz médiában, de a gép sorsára nézvést egy sorozat egymástól teljesen eltérő magyarázat árasztotta el a híreket. A szénakazal azután jól elrejtette az igazság tűjét.

A szénakazal technika mellett a másik módszer, az adásidő. Vannak hírek, amiket nem lehet nem továbbítani, de azt is tudjuk, hogy mennyi időre van szükség ahhoz, hogy valami sokakhoz, ha nem is mindenkihez eljusson. Azt elérni, hogy el is gondolkodjanak rajta, hogy másnap is emlékezzenek rá, valójában ismétlésekre van szükség. Nos, ennek fényében tessék olvasni a következő példát:

Az ABC, CBS és NBC televíziók 2015-ben beszámoltak arról, hogy az ISIS 21 keresztény koptot látványosan lefejezett Líbiában. A három adón ezt a hírt összesen 870 másodpercen át sugározták. Most, amikor a Harambe nevű gorillát lelőtték, mert egy kisfiú került az állatkertben a kezei közé, a gorilla halálával 5297 másodpercig foglalkoztak, azaz mintegy hatszor találták fontosabbnak ezt, mint a 21 kopt lefejezését. Arról nem is beszélve, hogy az állatkerti hír lényege nem az volt, hogy megmentettek egy kisfiút, hanem az, hogy megöltek egy gorillát.

Ne feledd ezt, ha kinyitod a televíziódat!
Ez az utóbbi elemzés a vizsgált három amerikai tv műsorra érvényes. De a manipulálásra mindenütt ki vagyunk téve. Az interneten olvashatók igazságtartalma is bizonytalan. De örülnék, ha ennek az írásnak hinnél.

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt