A Magyarok Világkapcsolata
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

FÓRUMOK  ::  HUMOR
 

Újratemették a Batthyány-család több tagját Polgárdiban

Magyar Krónika
augusztus 30. 2013.

 

MTI/Magyar Kurír

Katonai tiszteletadás mellett temették újra a Batthyány-család több tagját, valamint ifj. Andrássy Gyulát, Andrássy Ilonát és Károlyi Zsuzsannát szombaton a Fejér megyei Polgárdiban.

Polgárdi kegyurai és családjuk újratemetését a leszármazottak, a helyi önkormányzat és a római katolikus egyházközség szervezte.

Barta Tibor plébános az MTI-nek elmondta: két oka volt az újratemetésnek. A városnak és az egyházközségnek több évfordulója van az idei évben (Polgárdi 150 éve nyerte el önállóságát, 555 éve van temploma a településnek és a mai templom alapjait 260 éve tették le), illetve a családtagok több helyszínen és esetenként szinte jeltelen sírokban nyugodtak eddig. A plébános hangsúlyozta: nem egyszeri alkalom volt a szombati, a jövőben szeretnék a Polgárdi történelmében fontos szerepet játszó család kapcsán a hagyományokat és a múltat feleleveníteni.

A szombat délutáni búcsúztatást követően a Mindenszentek-temetőkápolnában kialakított sírfülkében helyezték el a földi maradványokat. Újratemették Batthyány Gézát (1838–1900) Sopron megye egykori alispánját; Batthyány Emanuellát (1837–1922), Batthyány Lajos első magyar miniszterelnök lányát; ifj. Batthyány Gézát (1861–1891), a Képzőművészeti Társaság választmányának tagját; Batthyány Lajost (1860–1951), Győr megye és város egykori főispánját, fiumei kormányzót, Győr országgyűlési képviselőjét, császári és királyi kamarást, a Magyar Vöröskereszt egykori elnökét; Andrássy Ilonát (1858–1952), Andrássy Gyula miniszterelnök lányát; Batthyány Gyula (1887–1959) festőt; Károlyi Zsuzsannát, az első magyar köztársasági elnök, Károlyi Mihály testvérét; Batthyány Bálint (1916–1962) egykori 56-os elítéltet, valamint ifj. Andrássy Gyula (1860–1929) egykori belügyminisztert, országgyűlési képviselőt, az Osztrák–Magyar Monarchia volt külügyminiszterét.

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © 2000 Magyar Krónika Rt