A Magyarok Világkapcsolata
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

FÓRUMOK  ::  HUMOR
 

Az EU-s intézmenyek hatékonyságát bírálta Ader János

Magyar Krónika
június 21.2013.

TK

Bírálta az Európai Unió katasztrófavédelmi intézményeinek hatékonyságát a magyar köztársasági elnök a közép-európai országok és a tágabb régió államfőinek találkozóján Pozsonyban.
Áder János emlékeztetett arra, hogy az elmúlt időszakban több jelentős árvizet is megélt a régió. Hozzátette: látni kell, hogy az Európai Uniónak nincs azonnal bevethető eszköze a katasztrófahelyzetek kezelésére. „Az unió szolidaritási alapja elégtelen, megfelelő eszköz nincs a kezében a katasztrófák kezelésére, kevés a pénz, lassú az eljárás, és korlátozott a szolidaritási alapban lévő források felhasználása” – szögezte le Áder János, aki javasolta az EU szolidaritási alapjának átalakítását.

Áder János az indítvány kapcsán rámutatott: az ügy nem csak azokat az országokat érinti, amelyek az elmúlt hetekben kénytelenek voltak megbirkózni az árral, hiszen az elmúlt évtizedben az unió szinte minden országa megszenvedte az éghajlatváltozás következményeit. Hozzátette: ennek kapcsán fel lehet tenni a kérdést, hogy vajon az EU a bajba jutottaknak ugyanolyan gyorsan és hatékonyan segített-e, mint a bajba jutott bankoknak, amelyeket 1600 milliárd euróval támogatott.

Gondolkozni kell annak a lehetőségnek a megteremtésén, hogy a regionális fejlesztési forrásokból több támogatást lehessen fordítani megelőzésre, gátépítésre, árvízi védekezésre – hangoztatta Áder János, s rámutatott: a természeti katasztrófák a válságból éppen kilábaló országokat fokozottabban sújthatják.

A csúcstalálkozó

Az államfők 18. találkozója június 11/en kezdődött Pozsonyban. A csúcstalálkozón, melynek mottója A növekedés stratégiájával a válság utáni megújulásért, 20 ország legfőbb vezetői vesznek részt. Magyarországot Áder János képviseli.

A találkozó második napjának a pozsonyi vár adott otthont. Az elnöki értekezlet résztvevői két plenáris ülést és több kétoldalú egyeztetést tartottak. Ezek fő témái gazdasági és a szociális kulcskérdések voltak, különös tekintettel a válságot követő fejleményekre.

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © 2000 Magyar Krónika Rt