A Magyarok Világkapcsolata
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

FÓRUMOK  ::  HUMOR
 

A Szentatya üdvözölte az esztergomi szeminárium tanárait és növendékeit

Magyar Krónika április 30.
MTI/Magyar Kurír

A magyarok római templomában mutattak be szentmisét kedden az Esztergomi Hittudományi Főiskola és az Érseki Papnevelő Intézet paptanárai és növendékei Rómában zajló zarándoklatukon.

Magyarországot egykor a keresztények pajzsának nevezték, hazánk „legyen ismét a hitnek és az értékeknek pajzsa” – mondta Székely János esztergom-budapesti segédpüspök, az esztergomi főiskola rektora a Santo Stefano Rotondo templomban koncelebrált misén.

A Szent István vértanúról elnevezett és Rómában a magyarok nemzeti templomának tartott Santo Stefano Rotondo is egyik állomása volt az esztergomi szeminárium elöljárói, paptanárai és növendékei által lebonyolított zarándoklatnak, mely a római bazilikákat, főbb templomokat, katakombákat érintette.

A 43 fős csoportot vezető Blanckenstein Miklós, az esztergomi papnevelő intézet rektora az MTI-nek elmondta, hogy a szeminárium első római zarándoklatát a hit éve alkalmából tartják.

A Mindszenty József bíboros egykori római címtemplomában, a Santo Stefano Rotondóban bemutatott magyar nyelvű misén Török Csaba, az esztergomi főiskola tanára elmondta, hogy a templom akkor épült, amikor még „éltek azok, akik megélték Diocletianus császár utolsó keresztényüldözését. Nem állami építészek építették állami pénzből, hanem a keresztények hitük szerint”.

Róma eltalált Magyarországra, és ebben a templomban Magyarország visszatalál Rómába. Jöjjenek ide a magyarok, ez segítene helyre rakni saját kötődésüket, identitásukat, múltjukat – fogalmazott Török atya. Majd így folytatta: „Voltak szenvedések, nehéz korszakok, de volt kereszténysége nemzetünknek és lesz is, lesz hitünk, mert hitünk megőriz, lesz otthonunk, mert Róma otthont ad és lesz hazánk.”

Az esztergomi szeminaristák és tanáraik szerdán a Vatikánban részt vettek Ferenc pápa általános kihallgatásán, ahol vezetőjükkel, Székely János esztergom-budapesti segédpüspökkel is szót váltott a Szentatya.

A Szent Péter téren tartott általános audiencia végén Székely János segédpüspök, az Esztergomi Hittudományi Főiskola rektora gyűrűcsókra járult a pápához.

„Örömömet fejeztem ki Ferenc pápának a szegények iránti figyelme miatt. A Szentatya magyarul azt válaszolta, hogy Isten éltesse!” – számolt be a főpásztor az MTI-nek.

 

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © 2000 Magyar Krónika Rt