A Magyarok Világkapcsolata
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

FÓRUMOK  ::  HUMOR
 
Egzotikus bolygórendszert találtak magyar csillagászok

Hirek.csillagaszat.hu

2009. július 24.

Magyar Krónika ,június 24.


A Bakos Gáspár által vezetett HATNet programban kettős bolygórendszert fedeztek fel, amelynek egyik tagja egy forró Jupiter, a másik pedig elnyúlt, tág pályán keringő óriásbolygó.

Magyar és amerikai csillagászok két bolygót találtak a GSC 3416-00543 katalógusjelű törpecsillag körül. Tömege 1,22-szer nagyobb, mint a Napé, sugara 1,56-szor nagyobb. Felszíni hőmérséklete viszont alig alacsonyabb a Napénál, 5640 kelvin körüli. A HAT-P-13 jelzésű az első olyan, fedési exobolygót tartalmazó rendszer, melyben egy külső bolygót is azonosítottak, mégpedig a belső bolygó fedésének fotometriai megfigyelése utáni, a megerősítést szolgáló radiális-sebesség mérések alapján.

A HAT-P-13 fénygörbéje a P=2,9162595 nap keringési idővel számolt keringési fázis függvényében. A központi csillag fényességében a bolygó által okozott csökkenés a nulla fázis körül figyelhető meg. A fénygörbe 4021 mérési pontot tartalmaz, a mérések mindegyike a HATNet HAT-5 jelű teleszkópjával történt.

A belső, HAT-P-13b jelű bolygó 2,9162595 naponként kerüli meg csillagát. Mivel nagyon közel mozog hozzá, ezért nagyon felmelegszik, így mérete és hőmérséklete alapján a forró Jupiterek csoportjába tartozik. A fedés hossza - tehát amíg a bolygó hozzánk képest a csillaga előtt tartózkodik - 0,1345 nap.
az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.