A Magyarok Világkapcsolata
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

FÓRUMOK  ::  HUMOR
 

Magyar Lelkigyakorlat A Rougemonti Kolostorban

 

Magyar Krónika, május 24.
Montreál
Bencsics Klára

 

Minden év májusában, immár több mint huszonöt éve, magyar lelkigyakorlat is van a Cisztercita rend Notre Dame de Nazareth, rougemonti kolostorában.

Rougemont helység Montrealtól, kb. 45 kilométerre fekszik, ahol hatalmas almáskert közepén  épült  a kolostor. A Cisztercita rendi kolostor ez év májusában ünnepli 75 éves fennállását ezen a helyen.

Rövid történelme: A '30-as évek elején, a franciaországi Lérins Abbey Cisztercita szerzetesei Quebecben is meg akarták alapítani kolostorukat. Négy szerzetes  indult el; és 1932-ben  sikeresen megala

pították a rougemonti kolostort, néhány quebeci noviciussal. Kápolnájuk 1965-ben épült fel, orgonájuk pedig 1985-ben. Az  almafából készült orgonát  Guilbuilt-Thérien orgonakészítő alkotta meg.

A hatalmas, szépen gondozott parkban minden évben a magyar női lelkigyakorlat résztvevői  három napon keresztül sétálják végig a szemnek gyönyörködtető ismert helyeket. Megpihennek a kis halas tónál, vagy  elmennek a nagy almáskertbe, ami ilyenkor éppen teljes virágában pompázik.

Ilyenkor az elmélkedések alatt a hallott igazságokkal foglalkoznak és közben a hatalmas fák, a zöldellő bokrok között teljes lelki felüdülésben részesülnek. Itt nem illik beszélgetni és ha mégis muszáj, nagyon halkan lehet csak. A természet csendje és a béke öleli át az emberek lelkét ezen a helyen.

Bizony  ennél jobb helyet nem lehetne találni  a városi forgatagból kimenekült embernek.

A lelki élményekhez még hozzájárul a szerzetesek naponta  nyolcszor megismétlődő   zsoltár imája, azaz éneke is. A jelenlegi 14 szerzetes, naponta nyolcszor jelenik meg a kápolnában, hogy Istent dícsőitse. Mindig  két harangszó figyelmezteti a kolostor lakóit, hogy  most kezdődik az ima. Először 5 perccel az ima előtt, majd az ima kezdésénél.

Nekünk legnagyobb élmény a 35 perces "vesperés" azaz vecsernye volt, délután, vacsora előtt. Ilyenkor a kolostor idős orgonaművész barátja kíséri a zsolozsmát, és  gyakran  szép barokk zenével fejezi be.

A szép nagy park rendbetartását, az almafák ápolását, a finom méz készítését, a házimunkákat mind a bentlakó szerzetesek végzik. Némelyik, idős kora ellenére is, nehéz fizikai munkát végez és elmondhatjuk a barátokról, hogy úgy élnek, ahogy régen nekünk is tanították: "Ora et labora" imádkozzál és dolgozzál.

Az idén 22 montreali magyar nő vett részt a lelkigyakorlaton. A magyarországi, jelenleg Ottawában tanuló Péter atya vezette az elmélkedést,  mely mindannyiunk számára igen emlékezetes  maradt.
az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © 2007 Magyar Krónika Rt.