A Magyarok Világkapcsolata
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

FÓRUMOK  ::  HUMOR
 

Dr. Mattyasovszky Zsolnay Miklós
"Tüke Díjas" pécsi polgár

Magyar Krónika, január 30.

"Veritatem sequi et iustitiam"

Légy híve az igazságnak,
És harcosa az igazságosságnak.

 

Dr. Mattyasovszky Zsolnay Miklós 1912. Március 24.-én született Pécsett. Édesapja Mattyasovszky Zsolnay Miklós a Zsolnay gyár egyik tulajdonosa-igazgatója volt, édesanyja Nádosy Margit. Felesége Gosztonyi Erzsébet. Egy fogadott gyermeke Mária, aki Angliában él. Férje Sir David Chapman.

M.Zs. Miklós 1952-ben érkezett Kanadába és 1957 november 28.-án kapott kanadai állampolgárságot.
Tanulmányait Pécsett a ciszteri rend Nagy Lajos gimnáziumában kezdte, majd azt követően 1936-ban a pécsi Erzsébet Tudományegyetemen jogi doktorátussá avatták.
Ezt követően a Zsolnay gyárban dolgozott mint ügyvédjelölt.
1944-ben menekült  el Magyarországról.

Az amerikai földrészen  minden tevékenységét áthatotta Magyarországért, Pécsért és  a Zsolnayakért való kiállás.
1927-ben Pécsett 15 éves korában lépett be az iskolai cserkészcsapatba és ettől kezdve hű tagja maradt ennek a szervezetnek. 1933-ban alapítója és elnöke volt a Magyar cserkészek pécsi egyesületének.

Miután elhagyta az országot 1946-ban  Németországban és az amerikai zónában megalakította a Nemzetközi Cserkészszövetséget. 1947-ben a  cserkészetben végzett munkájáért a Német Cserkészszövetség kitüntetését kapta meg. 1947-ben pedig a Nemzetközi Cserkészszövetség elnöke lett .1973-ban a Magyar Cserkészek örökös elnökévé választották

Tevékeny résztvevője volt a kanadai közéleti kezdeményezéseknek többek között a kanadai Magyar Keresztény egyházak szervezetének elnökeke 1957 és 1975 között.
A Magyar-Kanadai baráti társaság vezetőjeként sokat tett a  Kanadában élő magyarokért
A kanadai Magyar-Lengyel szervezet elnökeként 1974-1982 között segítette az emigrációban élők helyzetét. Ezen munkája elismeréseként ítélték neki a "Cross of Merit" kitüntetést, amelyet a Lengyel kormány 1974-ben Londonban adott át.

Közéleti munkájáért számos  kitüntetést kapott, többek között.
"Golden Cross of Merit", Canadian Silver Jubille Medal", "Order of Canada" - Kanada legnagyobb kitüntetése,  "Merit Award" a montreáli Polgári Körök kitüntetése, "Special medal" az újáalakult Magyar Cserkészek kitüntetése, " Golden Emblems"a kanadai Cserkészek kitüntetése, "A Magyar Köztársaság tiszti keresztje",    "Honourary Life Membership" kanadai Államok kitüntetése, "Diploma" a magyar cserkészetben végzett 5o éves munkájáért.

 Nem voltak szélsőséges megnyilvánulásai, mindig a megoldható középutat képviselte, minden lépésének hátterében a szülőföld iránti felelőség vezérelte. Kanadából való hazatérései során elsősorban Pécs városának és a Zsolnay gyárnak érdekében lobbizott.


Egész életében az elesettek, szociális helyzetük miatt hátrányban levők vagy etnikai hovatartozásuk miatt nehéz helyzetben élők megsegítése volt.

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © 2006 Magyar Krónika Rt.