A Magyarok Világkapcsolata  
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 
    HIRDETÉS

 

Óriási, potenciálisan veszélyes kisbolygó halad el mellettünk

Magyar Krónika,2017. december 3.

Forrás:Origo.hu

 

Öt kilométer átmérőjű óriásaszteroida közelíti meg a Földet december 16-án – állítja a NASA.
A 3200 Phaethon nevű kisbolygó nagyjából 10 millió kilométerre lesz bolygónktól, ami a Hold-Föld távolság 27-szerese, becsapódástól tehát véletlenül sem kell tartani. Ennek ellenére az égitestet potenciálisan veszélyes objektumként tartják számon a csillagászok.

A „közeli" elhaladásnak köszönhetően a kutatóknak lehetőségük nyílik alaposabban is megvizsgálni a kisbolygót, így például elkészíthetik annak 3D-s modelljét is.
A Phaethon legközelebb 2093-ban halad el mellettünk.

Forrás: SINC

Különös kisbolygó

E kisbolygó azért érdekli különösen a kutatókat, mert aszteroidákra és üstökösökre egyaránt jellemző tulajdonságokat mutat. Excentrikus pályájának köszönhetően igen közel kerül a Naphoz, ami miatt repedések keletkeznek a testén, nem kevés port bocsájtva ki az űrbe. Ilyen jelenséget az egyik korábbi elhaladás során már észleltek a szakemberek, olyannak látszott, mintha az aszteroidának csóvája lenne.

Pályáját tekintve ugyanakkor a Mars és Jupiter közötti aszteroidaövből származik, nem a Neptunuszon túlról, ahonnan az üstökösök érkeznek. A csillagászok úgy vélik, az objektum valaha egy nagyobb égitest része lehetett, ami napközelbe érve felaprózódott. Ha az elmélet helyes, a Phaethon valójában egy üstökösmag maradványa.

 

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak © Magyar Krónika Rt.