A Magyarok Világkapcsolata  
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 
    HIRDETÉS

 

Böjte Csaba – „Szeretet nélkül nincs öröm” című előadása Montreálban

Magyar Krónika,2017. november 25.

Monozlai Flóra,
Kőrösi Csoma Sándor ösztöndíjas

 

2017. november 14-én Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány atyjának „Szeretet nélkül nincs öröm” című előadásán vehettek részt az érdeklődők a Bethlen Gábor Irodalmi és Baráti Kör, a Magyar Otthon lakóbizottsága és a Csillagösvény Egyesület közös szervezésében. Böjte Csaba testvér 2005-ben járt utoljára Montreálban, így az előadása során az elmúlt 12 év történéseiről is beszámolt. A meglepően nagy számban összegyűlt közönség pedig adományával hozzájárult az alapítvány munkásságához.Az estet a szervezők köszöntőjét követően Bálint László, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány ügyvezetőjének könyvbemutatója nyitotta meg. Az Ember és föld című fotóalbumban 13 fotóművész székelyvarsági alkotótáborban készített képei láthatók és Böjte Csaba ferences szerzetes képekhez írt gondolatai olvashatók. A képek azt a csodát hivatottak megörökíteni, amit őseink, mi és remélhetőleg utódaink is megélnek majd, azt a kapcsolatot, ami miket összeköt a földdel. Azzal a földdel, ami életet, munkát ad nekünk, és ami előbb-utóbb befogad minket. Aki fellapozza a kötetet, az láthatja, hogy olyan emberek szerepelnek benne, akik a természettel harmóniában élnek, akik szeretik egymást és szeretik az életet.
Az alapítvány egyéb programjait megtalálhatják a weboldalukon:  http://www.erdelyimagyarok.com/A „szeretet nélkül nincs öröm” gondoltat jegyében Böjte Csaba testvér elmondta, hogy szükség van arra, hogy megtanuljuk kimutatni egymás felé a szeretetünket. Akár tettekkel, akár szavakkal, de figyeljünk oda egymásra és munkálkodjunk a békéért itt Montreálban is.
A közönség különféle történeteket hallhatott a gyermekotthonba érkezők életkörülményeiről, hátteréről. Érdekes volt hallgani a nagy tapasztalattal rendelkező magát „nagytatának” nevező szerzetes fifikus és szeretettel teli megoldásait a gyermekek körüli nehézségekre. Bár elmondta azt is, hogy nem tud minden problémát megoldani, de optimizmussal és humorral tovább lehet haladni. Meséli: „a hegyről jön le a kis patak és nekimegy egy kőnek. Nem kérdezi, hogy ezt meg ki rakta ide, miért van itt, hogy lehetek ilyen szerencsétlen, hogy ez a kő pont itt van. Nem! A kis patak egyet csobban vagy felette, vagy mellette és megy, végzi a dolgát.”
A Dévai Szent Ferenc Alapítvány  2018-ban fogja ünnepelni 25 éves évfordulóját. Jelenleg 83 helységen vannak otthonaik, ahol 2135 gyermeket nevelnek. Történeteket és aktualitásokat a következő weboldalon olvashatnak: http://www.magnificat.ro

Csaba testvér beszélt a tavaly elhunyt Antal atyáról, aki idős kora ellenére nagyon aktív volt és még a kilencvenes éveiben is könyveket írt, részt vett a közösség életében. Felhívta hát a jelen levő idősek figyelmét, hogy ne mondjanak le az életükről. „Vannak olyan értékeitek, tapasztalataitok, emlékeitek, amiket más nem mondhat el.” – bíztatta az idősotthon lakóit.
Mivel Böjte Csaba következő könyve a nagyszülői hivatásról fog szólni, ennek kapcsán elmondta, hogy szeretne egy hidat teremteni Kanada és Erdély között azzal, hogy az itteni idősek osszák meg tapasztalataikat, élményeiket az otthonokban élő gyermekekkel, mintha unokáiknak mesélnének. Ehhez kérte a segítségemet, ezért ez úton is szeretném jelezni az olvasóknak, hogy ha van olyan történetük, amit szívesen megosztanának, akár az időskor szépségeiről akár arról az időszakról, amikor fiatalok voltak, küldjék el az e-mail címemre: monozlaiflora@gmail.com és én ezt továbbítom a gyermekotthonokba.

Összefoglalva az estét, úgy gondolom, hogy egy motiváló, felemelő és szívmelengető adomány volt ez Böjte Csaba testvértől mindazoknak, akik jelen voltak. Köszönjük, hogy eljött hozzánk!

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak © Magyar Krónika Rt.