A Magyarok Világkapcsolata  
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 
    HIRDETÉS

 

Popper, Soros és a vízivás

Magyar Krónika,2017. október 6.

Surján László

Soros György Karl Popper nyomán úgy véli, hogy minden nacionalizmus ártalmas. Ez olyasmi, mintha valaki egy árvíz után azt mondaná: nem iszunk többet vizet.
Soros György szóvivője szerint a magyar kormány kampánya hazugságokon alapul. „Nincs Soros György által Magyarország ellen szervezett globális összeesküvés” – idézte a Financial Times a szóvivő nyilatkozatát.

A szóvivőnek igaza van. Nem hiszem egy percig sem, hogy Soros György csak Magyarország ellen szervezne valamiféle ártó szándékú összeesküvést. Nem. Soros távlatai nagyobbak, neki nem a magyarok az ellenség, hanem a nemzetállamok, általában véve a nemzetek léte. Ahogy a mi kampányunk szempontjából sem Soros személye a lényeges. Ő végeredményben csak egy vastag pénztárcájú Popper követő. Karl Popper pedig a nyílt társadalom olyan formájában látta meg az ígéretes jövendőt, amelyben a nemzeti hovatartozás elveszíti a jelentőségét. Felváltja a „nemzetietlen világfalu”. Utópia.

Soros személye arra alkalmas, hogy konkretizálni lehessen egy elvi kérdését: jó-e az, hogy vannak a földön nemzetek, vagy arra kell törekedni, hogy ne legyenek? Soros György úgy véli, mint Popper, hogy minden nacionalizmus ártalmas. Ez olyasmi, mintha valaki egy árvíz után azt mondaná: nem iszunk többet vizet. A mondás szerint: kiöntötte a fürdővízzel együtt a gyereket is.

Magyarország határozottan úgy véli, s nemcsak a kormány, hanem alighanem a magyarok elsöprő többsége, hogy a nemzethez tartozás jó dolog, a magyar nemzetet szolgálni megtisztelő feladat. Ezért a nyitott társadalomnak nevezett fogalom hívei számára mi ellenségnek számítunk. Nekik érdekük volna, hogy más kormány másfelé próbálja vezetni a magyarokat. Rá kellett azonban jönniük, hogy erre a jelenlegi ellenzék pártjai sem egyenként, sem összefogva nem alkalmasak. Ezért került a vita a nemzetközi térre. Roppant felelőtlen s kétélű dolog. Felbőszíti a magyarokat, s olyanokat is Orbán Viktor mögé állít, akik egyébként szívesebben szavaznának valaki másra. Brüsszel-ellenessé teszi az embereket, akiknek nem olyan egyszerű megkülönböztetni az intézményt, a vezetőitől. A vezetők jelenleg rossz úton járnak, de ettől az európai összefogás gondolata nemcsak nemes, hanem hasznos is. Vadhajtások nélkül.

Soros György vallhat olyan nézetet, amilyent akar. Ha nyílt társadalmat szeretne, hát szeresse. De senki nem hatalmazta fel arra, hogy eszméinek a gyakorlatba való átültetése érdekében beavatkozzon olyan államok ügyeibe, amelyeknek nem polgára. Teszi mindezt a jótékony és önzetlen adakozó pózában.

Miért látjuk oly sokat a plakátokon? Nem a személye, hanem az általa képvisel téveszmék miatt. A nemzethez tartozás valamiképp az emberi természet része. Érték. Kiirtani nem, de megrongálni lehet. Kár volna. Hosszú távon nem is fog sikerülni felszámolni a nemzeteket. Naturam expellas furca, tamen usque recurret: Űzd ki bár a természetet vasvillával, mégis mindig visszatér. Ezért tévedett Popper és nyomában Soros. Egyébként a világnak jobb lenne, ha Soros csak a magyarokat piszkálná. De minden ember gondolkodását kívánja befolyásolni, ezért amikor mi ennek ellenállunk, nemcsak magunk, hanem az egész világ, főleg a leginkább érintett Európa érdekeit védjük.

Szokása ez már a magyar embernek.

 

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak © Magyar Krónika Rt.