A Magyarok Világkapcsolata  
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 
    HIRDETÉS

 

Végigfutja a Duna partvonalát
Hidvégi-Üstös Pál ultrasportoló

Magyar Krónika,2017.szeptember 21.

Forrás:Origo.hu

 

"Lehet, hogy szégyen, de megvallom, korábban soha nem találkoztam Hidvégi-Üstös Pál nevével. Ráadásul azt a szót sem láttam még leírva, hogy ultrasportoló. Most azonban olvasom, hogy augusztus 31-én, csütörtökön Mohácson célba ért Hidvégi-Üstös Pál a Sokác-révnél. Váctól indult, azaz 235 kilométert kellett úsznia. 235 km? Mi az neki, aki már 11 évvel ezelőtt 32 nap alatt végig úszta a Tiszát, ami potom 852 kilométer.
Az ilyen teljesítmények figyelemfelhívások. Az MTI tudósítás alapján nem az a benyomásom, hogy saját magára akarná felhívni a figyelmet. Számára fontos volt, hogy minél több Duna menti lakossal, sportolóval, strandolóval tudjon találkozni, beszélgetni. Hidvégi-Üstös Pál a környezet védelmének fontosságát hangsúlyozza, valamint azokat az emberi értékeket, mint a pozitív gondolkodás, a kitartás és a hit.
Persze a feltünéskeltés nem idegen tőle. Hiszen a nyár elején egy 150 éves velocipéd nyergében tekerte végig a Duna menti településeket Magyarországon. Láttál már velocipédet? Képen, sőt múzeumban volt szerencsém hozzá. Egyszer az utcán is, talán éppen ő kerekezett el mellettünk, nem tudom. Korábbi teljesítményei is lenyűgözők, s továbbra is csak csodálkozom, hogy miként tudták a róla szóló beszámolók elkerülni a figyelmemet. Hiszen nem semmi dolog, ha egy magyar ember végig futja Afrikát Fokvárostól Alexandriáig. Húszezer kilométert tett meg Közép-Ázsiában gyalog és kerékpáron, most pedig az úszás után ismét futni fog a Fekete-erdőtől a Fekete-tengerig.
Neked is új, amit eddig leírtam? Lehet, hogy a mai információs helyzetben kevésbé vagyunk tájékozottak, mint eleink? A hírözönben képtelenség mindenről tudomást venni.
Pedig ugye te is tudod: csak a jól tájékozott lelkiismeret dönthet szabadon. Nagyon meg kell fontolni tehát, hogy milyen információs csatornára figyel az ember. Mert némelyikből csak a szennyvízhez juthat hozzá. Hidvégi-Ürmös a természeti környezet védelmére hívja fel a figyelmet. Az ő nyomán most az információs környezeted védelmének fontosságáról szólok, a jövő évi választásokra is gondolva."

Surján László

Színes-környezetvédelem-sport-teljesítmény
Végigfutja a Duna partvonalát Hidvégi-Üstös Pál ultrasportoló

    Budapest, 2017. szeptember 21., csütörtök (MTI) - A világon elsőként futja végig a Duna teljes, háromezer kilométer hosszú partszakaszát Hidvégi-Üstös Pál ultrasportoló, aki csütörtökön indult el a Duna forrásától, a Fekete erdőben található Donaueschingenből - közölte az esemény kommunikációjával foglalkozó cég az MTI-vel.

A közlemény szerint a sportoló célja, hogy kivételes teljesítményével felhívja a figyelmet a környezetbarát közlekedés fontosságára. A futás fővédnöke a Duna Régió Stratégia magyar elnökségét ellátó Külgazdasági és Külügyminisztérium.

Hidvégi-Üstös Pál 10 országon keresztül fut a Fekete-tengeri torkolatig, ahova a tervek szerint december 8-án érkezik. A 3 ezer kilométeres táv teljesítése alatt felkeres több Duna menti iskolát, hogy személyesen adja át a diákoknak a program üzeneteit, valamint csatlakozásra, közös sportolásra ösztönözze a gyerekeket a települések határain belül. A sportoló a Duna Régió Stratégia Éves Fórumának első napján, október 18-án érkezik Budapestre, ahol beszámol élményeiről.

A futás előkészítéseként a sportoló 750 kilométert tekert 150 éves velocipédjével a Duna magyarországi szakaszának mindkét oldalán. Konzultált a Duna menti települések önkormányzataival a folyóhoz kapcsolódó fejlesztési elképzelésekről, egyben tájékoztatást nyújtott a Duna Régió Stratégia éves elnökségéről és annak célkitűzéseiről.

Az Európai Unió Duna Régió Stratégiája egy olyan makro-regionális fejlesztési keretrendszer, amelynek célja a 14 dunai ország ágazati fejlesztéspolitikáinak összehangolása. Hazánk a 11 területből háromban, a vizek minőségének helyreállításában, a fenntartható energia használatának ösztönzésében és a környezeti kockázatok kezelésében tölt be vezető szerepet, egyben idén Magyarország látja el a soros elnökséget is. Az elnökségi évben az irányításért felelős Külgazdasági és Külügyminisztérium prioritásként kezeli a régió energiabiztonságának fokozását, közlekedési kapcsolatainak fejlesztését és a tiszta közlekedési módok terjedésének előmozdítását.

Hidvégi-Üstös Pál ultrasportoló egyedülálló kihívásokat teljesít, ötvözve a sportteljesítményt egy nemes cél üzenetének közvetítésével: járt többek között a Nyugat-Szaharában, futott a Nílusért Szudánban, 2013-ban húszezer kilométeren keresztül Közép-Ázsiát járta végig magyar felfedezők nyomában, fiatal kutatóknak nyújtva lehetőséget terepmunkára - idézi fel a közlemény.

 

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak © Magyar Krónika Rt.