A Magyarok Világkapcsolata  
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 
    HIRDETÉS

 

EU-Spanyolország-Katalónia-sajtó

Magyar Krónika,2017.szeptember 21.

.

Bajnok Artúr, az MTI tudósítója jelenti:

Katalán népszavazás - Egykori EP-elnök: dominóhatást válthat ki a referendum Európában

Brüsszel, 2017. szeptember 21., csütörtök (MTI) - Dominóhatást válthat ki az október 1-jére tervezett katalóniai függetlenségi népszavazás, ez lehet a legnagyobb alkotmányos válság Európában a berlini fal leomlása óta - közölte Josep Borrell, az Európai Parlament (EP) egykori katalán elnöke a Politico csütörtöki cikke szerint.

    A veterán szocialista politikus a brüsszeli hírportálnak adott interjújában arról számolt be, hogy a függetlenségi tábor érvei "egy mítoszon alapulnak", egységes katalán nép ugyanis nem létezik.

Kijelentette: Katalónia elszakadásának nincs elegendő támogatója ahhoz, hogy igazolható legyen a referendumot lehetővé tévő alkotmánymódosítás vagy Spanyolország szétszakítása.
"Más lenne a helyzet, ha az emberek 65 százaléka függetlenségpárti lenne" - mondta a magát egyszerre katalánként, spanyolként és európaiként meghatározó Borrell.

A volt EP-elnök felszólította a madridi kormányt, hogy tegyen többet a katalánok jogos panaszainak megoldása érdekében, így csillapítva a feszültséget és segítve a helyzet megoldását. "Ha összevesztem a feleségemmel, virágot küldök" - fogalmazott.

"A spanyol állam gyakorlatilag kivonult a Pireneusokban lévő falumból, számos kormányzati feladatot a helyi és a regionális hatóságok vettek át, vagy Brüsszel" - mutatott rá Borrell, aki szerint a kormány legsürgetőbb feladata, hogy elválassza a katalánok valós, gyakorlati aggályait a "képzeletbeli problémáktól".

Mint mondta, "a vasútközlekedésen lehet javítani, ha a vasútközlekedés a probléma, olyan gondokat azonban nem lehet megoldani, amelyek nem léteznek".

Borrell végül azon véleményének is hangot adott, hogy a katalán nacionalisták az Európai Unióból történő kiválásról Nagy-Britanniában folytatott kampány érveit használják. "Ugyanaz a diskurzus az ellopott pénzről (...), a tényszerű vita lehetősége elveszett" - hangsúlyozta.

 

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak © Magyar Krónika Rt.