A Magyarok Világkapcsolata  
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 
    HIRDETÉS

 

Bizarr, agyszerű lényeket találtak egy kanadai tóban

Magyar Krónika,2017. szeptember 14.

Forrás ORIGO2017.09.07


Furcsa, emberi agyra hasonlító lényeket találtak a kutatók egy kanadai park tavában. Az állatokat ugyan sikerült beazonosítani, ám az ökológusok egyelőre nem tudják, miként kerültek a természetes élőhelyüktől távol eső tóba.
A bizarr lény tulajdonképpen nem is egyetlen állat, hanem sok kisebb organizmus alkotta telep – olvasható az IFL Science tudományos portál cikkében. Mohaállatoknak (Bryozoa) hívjuk őket, a törzsbe nagyjából 5000 faj tartozik. 488 millió éve az ordovíciumban jelentek meg.

A kutatók az elmúlt hetekben több ilyen telepre bukkantak a vancouveri Stanley Park „Elveszett Lagúnaként" ismert részében. A mohaállatok teljesen ártalmatlanok az emberre és más állatokra egyaránt, ráadásul a víz minőségét sem rontják.

A talált egyedeket a Pectinatella magnifica fajba sorolják és korábban csak a Brit Columbiához tartozó Saturna szigeten fordultak elő 50 kilométerre a most vizsgált parktól. A szakértők egyelőre nem tudják megmondani, hogyan kerültek ilyen messze az aprócska állatok eredeti élőhelyüktől.

Ráadásul eleinte az sem volt tisztázva, pontosan mennyi telepet rejthet a környék, köszönhetően annak, hogy a barnás szín remekül el tudja rejteni az állatokat a zavaros vízben. Először csak egyetlen „gömb" került elő, később azonban kiderült, hogy az egész tó tele van a mohaállatok kolóniáival.

 

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak © Magyar Krónika Rt.