A Magyarok Világkapcsolata  
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 
    HIRDETÉS

 

Verzár Éva könyve,

Magyar Krónika,2017. augusztus 31.

Surján László


Nemzetünk lelkiállapotát felmérni sokan és sokszor próbálták. Az eredmény gyakran szívszorító volt. Márton Áron például fiatal kolozsvári egyetemi lelkészként, másfél évtizeddel az ország szétesése után így írt: „…ahogy a történelem rohanó, vasas szekere elütött, azonmód fekszünk az útszélen, mutogatjuk sebeinket, koldus módra nyújtogatjuk kezünket a járókelők felé, de még nem szedtünk össze annyi önérzetet és erőt, hogy fogunkat összeszorítva felálljunk, az út porát leverjük, és megmutassuk, hogy gyöngeségünk ellenére tudunk a saját lábunkon járni.”

Ezekben a sorokban nemcsak az a tragikus, hogy valós képet fest, hanem az is, hogy megfogalmazása idején az anyaországra már nem volt érvényes a diagnózis. A két világháború közötti időben az életképtelennek tartott trianoni határok között sikerült életben maradnunk. Felálltunk és haladtunk. Nem mindig elég gyorsan és nem is mindig jó irányban, idealizálni nem akarom a három millió koldus országát. De ebből a lendületből nem jutott a határon túlra. Trianon legnagyobb átka: a nemzet szétszakadása már akkor, az első évtizedekben megkezdődött, a szocialisták alatt csak tetőződött a folyamat.

Akkor tetőzött volna, mármint a kádári időkben?

Nem. Hogy hol a tetőpont, arról Verzár Éva így ír:

A román forradalom után, akár a népmesékben, sok székely ember vette batyuját, s vágott neki a világnak az erdélyi hegyek öleléséből. A hosszú útra induló átalvetőben kemencében sült, kisebb házikenyér, padláson füstölt s téli fagy csípte szalonna, zsírban lesütött hús és jókora kolbász szorongott, de azért gurult még melléjük a kamrából pár lila hagyma is. Mentek szerencsét próbálni. A szabadságot követő első hetekben, hónapokban még mind HAZA készültek, így, csupa nagybetűvel írva; hisz Magyarország volt álmuk álma. Minden székely oda vágyakozott, mert ott mindenki különb, műveltebb és gazdagabb, mindenki magyarul beszél, magyarul vannak megírva a könyvek is, s ráadásul ott még a rendőr is köszön, ha nem is előre, de legalább vissza. Teltek-múltak a hónapok, aztán már az évek, és kinél hamarabb, kinél később, de megtört a varázs. Egyesek akkorra már itthon otthont teremtettek maguknak, mások nagy elhatározással visszafordultak, ám nem kevesen vannak, akik még továbbálltak, keresvén Tamási Áron örök érvényű kérdésére a választ: Mi dolgunk a világon? A helyüket keresők élete pedig tele van olyan kalandokkal, melyek megérdemlik, hogy megőrizze őket a történelem, s velük együtt a mindennapok édes-keserű, humoros-fájdalmas valóságát. Igazán, persze, csak akkor nevet a saját baján a jó ember, ha már beérett a fájdalom. A fájdalom pedig már igencsak beért, s még azt is lehet tudni, hogy pontosan mikor: 2004. december 5-én.

Eddig az idézet.
Most van egy kormányunk, amelyik tenni akar és tesz is a szétszakítottság ellen. De megérint-e minket, mindannyiunkat a nemzetegyesítés gondolata? Mert annak, ha sikeres akar lenni, a lelkünkben kell megtörténnie.

U.i. Verzár Éva könyve, amelyből az idézet származik, letölthető a Magyar Elektronikus Könyvtárból. Jó szívvel ajánlom neked is: http://mek.oszk.hu/15200/15215/15215.pdf

 

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak © Magyar Krónika Rt.